Enerji Bakanlığı’nın lisanssız güneş yatırımı devreye girdi
Santral yılda 1,4 milyon kilovat-saat elektrik üretebilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kampüsünde inşa edilen güneş enerjisi santralinin ve elektrikli araç şarj istasyonunun resmi açılışı yapıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açılış törende yaptığı konuşmada 999 kilovat (kW) kurulu güce sahip santralin 7 binada 5 bin 29 metrekare çatı, 2 binada 165 metrekare cephe ve 353 metrekare otopark üstü olmak üzere toplam 5 bin 547 metrekarelik bir alana kurulduğunu söyledi.
Bakan Dönmez’in verdiği bilgilere göre çatı kurulumları 909 kW, cephe kurulumları 30 kW ve otopark alanındaki kurulum ise 54 kW güce sahip.
Santralde üretilen elektriğin kampüsteki yemekhane, otopark, K,L,M,N blokları, kreş, sağlık tesisi, misafirhane, ısı merkezi ve TEİAŞ binalarında kullanılacağını kaydeden Bakan Fatih Dönmez iki hafta önce kabulü yapılan santralde şimdiye kadar 118 bin kilovat-saat elektrik üretimi gerçekleştirildiği bilgisini verdi.
Dönmez santral sayesinde bu binaların elektrik tüketiminin yaz ve kış aylarında yüzde 25, yılın tamamında ise yüzde 17 oranında güneş enerjisinden sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Tüm elektrikli araçlar şarj olabilecek
Kampüsün açık otoparkında adet 50 kilovat DC hızlı şarj ve 22 kilovat AC şarj istasyonu kuruldu. 52 kilovat-saatlik bataryaya sahip bir araç 50 kilovat DC şarj istasyonunda yaklaşık 1,5 saatte, 22 kilovat AC şarj istasyonunda ise yaklaşık 2 saat 54 dakikada tam kapasiteye ulaşabilecek.
Bununla birlikte her iki istasyonun kablo çıkışları hem Avrupa ve ABD menşeli hem de Uzak Doğu menşeli araçları şarj edebilecek şekilde yapılarak tüm elektrikli araçların şarj edilebilmesine imkan sağlandı.
Kampüste enerji verimliliği uygulamaları gerçekleştirildi
Bakan Fatih Dönmez aynı zamanda enerji verimliliği alanında da çalışmalar yürüttüklerini söylerken, şunları kaydetti;
“A, B, C, D bloktaki asansörlerle birlikte kampüsümüzün sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayan ısı merkezimizde bulunan 4 adet eski ve verimsiz ısı kazanını yeni nesil kazanlarla değiştirdik. Böylece enerji verimliliğini kampüsümüzün her noktasına taşıdığımız bir altyapıyı inşa ediyoruz. A, B, C, D blok ofis tavan armatürleri, LED panel armatürlerle değiştirildi. A, B, C, D blokta tadilat yapılan ofislerde bulunan peteklerin ahşap kapamaları da ısı transferinin daha verimli olması için söküldü.”
“Türkiye’nin güneşi, Türkiye’nin enerjisi olsun istiyoruz.”
Konuşmasında lisanssız güneş enerjisi yatırımlarına da dikkat çeken Bakan Dönmez şunları söyledi;
“Buradan tüm kamu kurumlarımıza, özel sektörümüze, sanayicilerimize, üniversitelerimize, tarımsal faaliyette bulunan vatandaşlarımıza, kendi elektriğini kendi üretmek isteyen herkese buradan bir çağrı yapmak istiyorum; lisanssız elektrik üretimi için Türkiye’de bütün şartları oluşturduk. Lisanssız üretim yapmak isteyen işletmelerimizin ya da vatandaşlarımızın lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğunu kaldırdık. Böylece yatırımcılarımıza hızlı, bürokratik süreçlere takılmayan ve vergiden muaf bir statü kazandırmış olduk. Lisanssız enerji üretimiyle birlikte enerji gibi dev bütçeli yatırımları tabana yaymaya başladık. Lisanssız elektrik kurulu gücünde bu adımlarımızla birlikte ciddi bir ilerleme sağladık. Güneş enerjisinde lisanssız elektrik kurulu gücümüz 6 bin 184 megavatı geçti. Türkiye genelinde güneş enerjisine dayalı lisanssız üretim yapan toplam 7 bin 370 santralimiz mevcut. Bir kez daha bütün vatandaşlarımıza ‘Kendi elektriğini, kendin üret’ çağrısı yapıyoruz. Güneş enerjisiyle birlikte hem siz hem de ülkemiz kazansın istiyoruz. Türkiye’nin güneşi, Türkiye’nin enerjisi olsun istiyoruz.”