Enerji Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi kabul edildi

Bakan Dönmez TBMM Genel Kurulunda bakanlığın politikaları ve uygulamaları hakkında konuşma yaptı

12 Aralık 2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerine Enerji Bakanlığının yürüttüğü politikalar ve hedefleri konusunda milletvekillerini bilgilendirdi.

Dönmez konuşmasında yerli ve yenilenebilir kaynaklı elektrik üretiminin payını artırmaya yönelik politikaların sonuçları olarak bu kaynaklara dayalı elektrik üretiminin %60’lar seviyesine çıktığını, doğal gaza dayalı üretimin yarıdan fazla şekilde düştüğü, geçtiğimiz yıl yenilenebilir kaynaklı olarak üretilen elektrik miktarının 2002 senesindeki tüm üretimden fazla olduğu gibi noktalara dikkat çekti.

Bakan Fatih Dönmez şunları kaydetti;

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini merkeze alacak şekilde son yıllarda atmış olduğumuz önemli adımların meyvelerini de şimdiden toplamaya başladık. Elektrik üretim sepetimizin çeşitlendirilmesine yönelik yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına uyguladığımız pozitif ayrımcılık neticesinde elektrik üretiminde ithal enerji kaynaklarının payında ciddi bir düşüş yaşanmıştır. Son yıllarda enerji atağının en önemli unsurlarından biri olan yenilenebilir enerji alanında sadece son iki yılda devreye giren 7.051 megavat kurulu gücün yüzde 78’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmuştur. 2020 yılı ilk on ayında devreye alınan 2.950 megavat kurulu gücün neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklı olup sadece bu on ayda devreye giren yenilenebilir enerji kurulu güç miktarı, Avrupa’daki 20 ülkenin toplam yenilenebilir kurulu gücünden fazladır. Geldiğimiz noktanın daha net anlaşılması adına, 2019 yılında sadece yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik miktarı 2002 yılındaki toplam elektrik üretimini aşmıştır. 2020 yılı ilk on ayında üretilen 252 milyar kilovatsaat elektriğin yaklaşık yüzde 60’ı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından gerçekleştirilmiştir. Bunlara ilave olarak, son iki yıldır yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı, aylık bazda hep yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Yerli ve yenilenebilir enerjinin payındaki bu ciddi artışlar sayesinde hem arz güvenliği güvence altına alınmış hem de cari açığa olumlu katkı sağlanmıştır. 2023 yılına kadar yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik kurulu gücünün, toplam kurulu güç içerisindeki payını yüzde 65’ler seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 62’ydi, bu yıl da muhtemelen yüzde 60’ın bir miktar altında bunu gerçekleştireceğiz.

 

“Mini YEKA yarışması 2021’in ilk aylarında yapacağız”

Fatih Dönmez orta ve küçük ölçekli yatırımcıların da yenilenebilir enerji sektörüne girmelerini sağlamak için geliştirilen Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis yöntemiyle küçük ölçekteki mini YEKA uygulaması kapsamında bin megavat kurulu güce sahip 74 yarışmanın 2021 yılının ilk aylarında yapılmasının planlandığını, 2020 yılında yeşil tarifeyi devreye alarak yenilenebilir enerji tarifesi dönemini başlattıklarının, tedarik edilen elektrik enerjisinin belli miktarının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin, yenilenebilir enerji kaynak garanti belgesiyle kanıtlanmasına yönelik organize YEK-G piyasa platformunun da 2021 yılında devreye alınacağını da ifade etti.

Elektrik altyapısına 68 milyar TL yatırım yapılacak

Türkiye’nin elektrik altyapısının geliştirilmesi ve modernize edilmesi kapsamında 2020 Haziran ayı TÜFE’sine göre yaklaşık 68 milyar lira yatırım yapmayı planladığımız 2021-2025 uygulama dönemi plan ve programlarının hazırlanmasına ilişkin çalışmaların başlandığını, 2021-2023 uygulama döneminde elektrik iletim sistemine dönük olarak 18 milyar liralık yatırım yapmayı planladıklarını aktaran Bakan Dönmez Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün 2023 yılında, diğer kalan 3 reaktörün de birer yıl arayla devreye almanın planlandığını hatırlattı.

Fatih Dönmez enerji verimliliği alandaki çalışmalar konusunda da şunları söyledi;

Enerji yoğunluğunu gelişmiş ülkeler seviyesine çekmemiz gerektiğine olan inancımız ve enerji verimliliğini önemli bir arz kaynağı olarak görmemiz kapsamında, sanayide, tarımda, üretimin diğer alanlarında 1 birim ürünü veya 1 birim gayrisafi yurt içi hasılayı daha az enerji tüketerek oluşturmalı; verimli ve kendi enerjisini üreten binaların yaygınlaştırılmasını sağlayarak konutlarda ısınma, soğutma ve aydınlatma gibi temel ihtiyaçlarımızı en verimli şekilde karşılamalıyız. Bu meyanda, toplumsal enerji verimliliği bilincinin geliştirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Enerji verimliliği ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı kapsamında, 55 eylemi kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’ndaki tüm eylemlerin uygulanması hâlinde 2033 yılına kadar yaklaşık 30 milyar dolarlık mali tasarruf hedeflenmiş olup bazı tasarrufların etkisi 2040 yılına kadar da devam edecektir. Bu plan kapsamında yer alan eylemlerin hayata geçmesiyle 2023 yılına kadar sera gazı salımında 66 milyon ton karbondioksit azaltımı sağlanacak olup yapılacak 1 birim maliyetli yatırımla 3 birim tasarruf etme imkânı bulunmaktadır.

En az karbon salımı yapan ülkelerin başında gelen bir ülkenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak belirtmek isterim ki çevreye karşı her zaman sorumluluğumuzun daha üzerinde hareket ediyoruz.

 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez bakanlığın 2021 yılı bütçe teklifinin merkez teşkilatı için 3.999.188.000 TL, MAPEK, MTA, TENMAK, EPDK ve NDK’yle birlikte toplam olarak ise 5.061.810.000 TL olduğu bilgisini de verdi.