Enerji Bakanlığı 2,7 milyar dolarlık kredi için hazırlanan planı sektör görüşüne açtı

Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Yatırım Planı taslağı görüşe açıldı

27 Haziran 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) 2,7 milyar ABD Doları kredi talebi ile hazırlanan Türkiye Yenilenebilir Enerji Entegrasyon Yatırım Planı’nın taslak çalışmasını sektör görüşüne açtı. [1]

Bakanlık tarafından yapılan duyuruda Dünya Bankası’na bağlı Temiz Teknoloji Fonu, Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu Programına teklif edilmek üzere hazırlanan planın Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında gerçekleştirilen istişareler ile hazırlandığı belirtildi.

Duyuruda taslak yatırım planının 12 Temmuz 2024 tarihine kadar sektör görüşüne açık olacağı bildirildi.

Plan üç bileşenden oluşuyor

Taslak plandaki bilgilere göre Yatırım Planı üç ayrı bileşenden oluşuyor.

Planın, yararlancısı Türkiye Elektrik İletim A.Ş. olacağı ilk bileşeni için 1,54 milyar ABD Doları kredi talep ediliyor.

Bu kaynak TEİAŞ tarafından Türkiye elektrik iletim sisteminin esneklik, dengeleme, stabilizasyon ve güç altyapısının güçlendirilmesi için yapılacak yatırımlar için talep ediliyor.

Özel sektör yatırımları için 330 milyon ABD Doları sağlanabilecek

Planın 330 milyon ABD Doları tutarında kredi talep edilen ikinci bileşeni, özel sektör yatırımcılarının elektromobilite, enerji depolama ve elektrik iletim sisteminin dijitalleşmesine yönelik yatırımlarını oluşturuyor.

Planda bu yatırımların önemine vurgu yapılırken Türkiye’deki elektrikli araç kullanımının hızla arttığına, Türk hükümetinin yenilenebilir enerji alanındaki iddialı hedefleri doğrultusunda enerji depolama sistemlerinin sistem dengeleme, pik tıraşlama ve şebeke dengesini sağlamada çok önemli bir rol oynayacağının altı çiziliyor.

Hidroelektrik yatırımları için 900 milyon ABD Doları talep ediliyor

Planın, yararlanıcısının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olacağı ve 900 milyon ABD Doları tutarında kredi talep edilen üçüncü bileşeni ise hidroelektrik alanındaki yatırımları kapsıyor.

Plana göre bu tutarın 600 milyon ABD Dolarlık bölümü Türkiye’nin ilk pompaj depolamalı hidroelektrik santrali projesini devreye alma hedefi doğrultusunda talep ediliyor.

Bu bileşenin, diğer alt bileşeni de Elektrik Üretim A.Ş. portföyündeki 22 hidroelektrik santralin verimliliğini artıracak yatırımları için 300 milyon ABD Doları tutarında kredi kullanılmasını içeriyor.

 


[1] İklim Yatırım Fonu (CTF) çerçevesinde finanse edilmesi planlanan Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu Programı (REIP) kapsamında hazırlanan Yatırım Planı (IP)