Enerji Bakanı Fatih Dönmez yerli lityum üretim tesisini ziyaret etti

Pilot üretim tesisi yıllık 10 ton üretim kapasitesi ile faaliyete başlamış durumda

13 Ekim 2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir, Kıska’da yer alan Eti Maden Kırka Bor İşletme Tesisi’ndeki, Eti Maden Teknoloji Geliştirme Merkezini ziyaret etti.

Bakan Fatih Dönmez burada yaptığı açıklamada Türkiye’nin pil ve batarya teknolojilerinde kullanılan lityum ithalatının yıllık 1.200 ton düzeyinde olduğu bilgisini paylaşırken, kurulan yıllık 10 ton üretim kapasiteli pilot tesis ile Türkiye’de ilk defa lityum imalatının başlayacağını, tesisin üretim kapasitesinin de ileride yaklaşık 500 tona ulaşacağını söyledi.

Tesislerde üretilecek lityumun ithal edilene kıyasla daha ekonomik olacağının da altını çizen Dönmez, yerli elektrikli otomobilde de bu tesislerde üretilecek lityumu içeren bataryalar kullanılacağını da sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha önce sıvı ve katı atıkların bertaraf tesislerinde depolandığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

“Son üç yılda bu projeyle sıvı atığın içinde ekonomik olarak değerlendirebileceğimiz maddeler analiz edildi. İçinde az miktarda lityum elementine rastladık. Bununla alakalı çalışmalarda 80 gram sıvı atıktan 60-63 gram saf su çıkıyor. Lityum karbonat dediğimiz 500 gramdan 0,1 gram lityum elde etmiş olacağız. 500-600 ton lityumu geri kazanma imkanını gördük. Ülkemizin bu alandaki önemli açığını Türkiye’de üretir hale gelmiş olacağız. Tesisle ilgili verimlilik çalışmaları ve testler yapılacak. Piyasalar değişiyor ancak tonu 20 bin dolar. Bazı ülkelerde üretiliyor ve dünyada yaygın değil. Elektrikli otomobillerin bataryaya ihtiyaç göstermesi nedeniyle zaman zaman tedarik darboğazı olabiliyor. İnanınca oluyor, inanmak işin yarısı, Eti Maden’i kutluyorum.”