Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği yayımlandı

Yönetmelik 1 Aralık 2025 tarihinde yürürlüğe girecek

14 Ocak 2025

Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.[1]

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan ve 1 Aralık 2025 tarihinde yürürlüğe girecek düzenleme sanayi kaynaklı emisyon ve atık oluşumunun kaynağında önleme ile azaltma amacına yönelik idari ve teknik usul ve esasları içeriyor.

Yönetmelikte, düzenlemenin amaçları doğrultusunda Sanayide Yeşil Dönüşüm (SYD) belgesi almaları gerekecek faaliyet grupları olarak ise yakma sistemi anma ısıl gücü 50 MW ve üzerinde olan enerji üretimi, petrol rafineri, kok üretim, gazlaştırma, sıvılaştırma ve piroliz ile metal üretimi ve işlenmesi, mineral endüstrisi, kimya endüstrisi, atık yönetimi ve organik solvent kullanılan faaliyetlerde bulunulan tesisleri sıralanıyor.

Yönetmeliğe göre bu tesislerin SYD Belgeleri, faaliyetleri ile ilişkili Mevcut En İyi Teknikler (MET) uygulamasına ve MET ile ilişkili emisyon seviyesi (MET-İES) durumuna göre A (100 puan), B (90-99 puan), C (80-89 puan), D (70-79 puan), E (60-69 puan), F (50-59 puan) kategorilerine göre düzenlenecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan veya çevresel etki değerlendirmesi mevzuatına göre başvurusu bulunan tesislerin işletmecileri, çevre izin ve lisans belgesinin düzenlenmesini takiben en geç doksan gün içerisinde yönetmelik kapsamında istenen bilgi ve belgeleri Bakanlığa ibraz etmekle yükümlü olacak.

Bu tesislerin 31 Aralık 2028 tarihine kadar en az F seviyesinde, 31 Aralık 2030 tarihine kadar da en az D seviyesinde SYD belgesi almaları gerekecek.

Bununla birlikte Bakanlık 1 Aralık 2030 tarihine kadar SYD Sorumlusu ve SYD Başsorumlusu olmak üzere iki sorumlu havuzu oluşturarak, görevlendirme yapacak.

Yönetmelikte SYD sorumlusu havuzuna başvuru yapabilecekler şu şekilde sıralanıyor;

  • Çevre yönetimi hizmeti yeterlik belgesi bulunan kişilerden ilgili sektörde en az beş yıl tecrübeye sahip olanlar,

  • Mühendislik, fen ve veterinerlik fakülteleri öğretim üyeliği görevinde bulunanlardan sektör ile ilgili en az bir projede çalışmış ve/veya yayın/bildiri hazırlamış olanlar,

  • Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı veya mülga Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında hava, su, toprak, atık, kimyasallar ve deniz ile ilgili birimlerde alıcı ortam bazlı çevresel yönetim ve denetim konularında en az yedi yıl çalışmış ve kurumla ilişiği bulunmayan personel.

Yönetmeliğe göre aşağıdaki niteliklere sahip kişiler de SYD Başsorumlusu olarak görev alabilecekler;

  • Çevre yönetimi hizmeti yeterlik belgesi bulunan kişilerden ilgili sektörde en az on yıl tecrübeye sahip olanlar,

  • Mühendislik, fen ve veterinerlik fakülteleri öğretim üyeliği görevinde bulunanlardan, sektör ile ilgili en az üç projede çalışmış ve/veya yayın/bildiri hazırlamış olanlar,

  • Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı veya mülga Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında hava, su, toprak, atık, kimyasallar ve deniz ile ilgili birimlerde alıcı ortam bazlı çevresel yönetim ve denetim konularında en az on yıl çalışmış ve kurumla ilişiği bulunmayan personel.


[1] Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği