”Endüstriyel çatı pazarı 2018’e çok hızlı başlayacak”
Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit endüstriyel çatılarda 25 GW’lık kurulumun mümkün olduğunu söyledi
Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit Türkiye’deki sanayi işletmelerinin çatılarında 25 GW’lık güneş elektriği kurulumu gerçekleştirmenin mümkün olduğunu söyledi.
Evcit Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen Çatılarda Güneş Enerji Santrali (GES) Uygulama Fırsatları Semineri’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Çatı üstü güneş enerjisi sistemleri uygulamalarını bireysel ve endüstriyel olmak üzere iki segmentte değerlendirmek gerekiyor. Endüstriyel segmentte 350 milyon metrekarelik bir pazar var. Bu, 25 GW kurulum potansiyeli anlamına geliyor. 1 milyon metrekareye 80 MW’lık bir kurulum yapılabiliyor ve mevzuat konusunda herhangi bir pürüz bulunmuyor. Ekonomik trendler doğrultusunda öz tüketim modeli, endüstri kuruluşları için en uygun çözüm olarak görünüyor. Öz tüketim modeliyle endüstriyel tesislerde yatırımın geri dönüş süresinin 6-7 yıllara kadar ineceğini ve endüstriyel çatı pazarının 2018’e çok hızlı başlayacağını öngörüyoruz.”
Aynı seminerin Çatı Uygulamalarındaki Teknolojik Gelişmeler başlıklı oturumunda konuşan Zorlu Solar Teknik Müdürü Halil Oral ise Zorlu Solar’ın çatılara özel uygulamaları hakkında bilgiler verirken, şu şekilde konuştu;
“Elektrik üretebilen membran, kiremit gibi birçok inovatif çözüm pazara sunulmaya başladı. Yeni teknolojilerle Türkiye’de solar çatı uygulamalarına çok hızlı geçiş yapılabileceğini düşünüyorum. Biz de Zorlu Solar olarak bu konuda yenilikçi ürün ve uygulamalarımızla sektörümüze öncü olmayı sürdürüyoruz. Konstrüksiyona ihtiyaç duymadan ve çatıya hiçbir zarar vermeden monte ettiğimiz, klasik güneş modüllerinden farklı, çatı kurulumlarına özel yeni ürünlerimizle güneş enerji sistemlerinin yaygınlaşmasına katkı sağlıyoruz.”