“Emisyon Ticaret Sistemi Kobilere taşıyabileceklerinden fazla yük getirmemeli”
ATO Başkanı Gürsel Baran karbon fiyatlandırması ile fazla yük getirilmesinin üretim kapasitesinde daralma, rekabet gücünde azalma ve istihdamda gerilemeye neden olabileceğini söyledi

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından 29 Nisan 2025 tarihinde, “Karbon Fiyatlandırması ve Emisyon Ticaret Sistemi Paneli”
İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre ATO Başkanı Gürsel Baran panelin açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği tarafından 1 Ocak 2026 itibariyle Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin uygulamaya alınacağını belirtirken, tekstil ve hazır giyimin bu yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenecek sektörler olacağını söyledi.[1]
Gürsel Baran, konuşmasında Türkiye’de de bu konuda kapsamlı bir çalışma yürütüldüğüne dikkat çekerken, karbon fiyatlandırma ve emisyon ticaret sistemi gibi mekanizmaların kobilere taşıyabileceklerinden daha fazla yük getirmemesi gerektiğini söyledi.
ATO Başkanı Baran konuşmasında şunları kaydetti;
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünyanın ve ekosistemin bırakılmasının sorumluluğunu hepimiz üzerimizde yaşıyoruz. Ancak şunu da açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki hali hazırda küresel sistemdeki belirsizlikler, yüksek finansman maliyetleri, artan üretim giderleri ve daralan iç talep gibi ağır şartlarla baş etmeye çalışan işletmelerimizin yeni mali yüklerle karşı karşıya kalması ciddi riskler barındırıyor. Karbon fiyatlandırma ve emisyon ticaret sistemi gibi mekanizmaların uygulanması kobilerimizin taşıyabileceğimizden daha fazla yük getirirse üretim kapasitesinde daralma, rekabet gücünde azalma ve istihdamda gerileme gibi olumsuz sonuçları olacaktır. Bu nedenle yeni düzenlemelerin tasarlanmasında mutlaka adil, kademeli ve destekleyici bir yaklaşım benimsenmelidir. Karbon fiyatlandırma ve emisyon ticaret sistemleri mekanizmaları doğru tasarlandığında ekonomimize yeni fırsatlar sunabilir.
[1]