Elektrikli araçlarda psikolojik sınır 250 km

TEB Cetelem tarafından yapılan bir anket ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

5 Haziran 2012

TEB Cetelem’in aralarında Türkiye’nin de olduğu 10 Avrupa ülkesinde 6 bin tüketici ile elektrikli araçlar konusunda gerçekleştiği anket ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

Anketin sonuçlarına göre Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 93’ü elektrikli araçlar ile ilgilenirken, yüzde 82’si ise elektrikli araç satın almaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Anketin Türk katılımcıları elektrikli araçları tercih etmelerinde en önemli etkenin yakıt masrafından tasarruf etmek olduğunu belirtirken, Avrupalı tüketiciler ise çevre açısından oluşabilecek katkı olduğunu belirtti. Avrupalı tüketiciler aynı zamanda çevre açısından yapılacak fedakarlık anlamında bu araçlara içten yanmalı araçlara göre yüzde 30 daha yüksek bir bedel ödemeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Bununla birlikte ankete cevap veren tüketicilerin yüzde 55’ine göre elektrikli araç satın alma kararları için en önemli faktörün aracın menzili olduğunu ifade ederken, bu rakamın ise en az 250 km olması gerekiyor.

Elektrikli araçların maliyetini aşağıya çekmek adına bu araçların bataryalarının kiralanması konusuna özellikle Türkler, İspanyollar, Fransızlar ve Polonyalılar sıcak bakmaz iken Rus ve İtalyanlar ise bu fikre olumlu yaklaşıyorlar. Bu konuda olumsuz görüş bildiren tüketiciler ise gerekçe olarak aracın tamamına sahip olma isteklerini ve sistemin şeffaflığına yönelik şüphelerini dile getiriyorlar.

TEB Cetelem tarafından yapılan anketi değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise konu hakkında şunları söyledi;

“Bu konuda, hukuki, idari ve fiziki altyapıyla ilgili iyileştirmeler yapmamız gerekiyor. Biz bu konularla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de yeterli altyapıyı en kısa sürede oluşturacağız. Elektrikli araçların özellikle şarj ve menzil problemlerinin çözülmesiyle birlikte, bu araçların daha fazla talep edileceğini düşünüyorum. O talep oluştuğunda, biz altyapımızı hazırlamış olacağız. Türkiye’de eskiden iş yapma biçimi, önce ihtiyacın belirmesi, sonra bu ihtiyaca göre adımların atılması şeklindeydi. Biz ise artık, gelecekte oluşacağını gördüğümüz bu ihtiyacın adımlarını şimdiden atıyoruz”

Bakan Ergün ayrıca Türkiye’nin 2023 yılında yıllık 4 milyonluk araç üretimine ulaşmasının öngörüldüğünü söylerken, sektörde böyle ciddi rakamlar ile oynayan bir ülke olarak Türkiye’nin de elektrikli araçlar ve kompanentleri konusunda da markalar oluşturması gerektiğini söyledi.