Elektrik Piyasası Kanununun iptal edilen bölümleri için kanun teklifi verildi

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği KHK ile yapılan değişiklik için kanun teklifi verildi

13 Ocak 2025

TBMM Genel Kuruluna sunulan bir torba yasa teklifi içerisinde Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik öneren bir kanun teklifi de yer aldı.

Önerilen teklif, kanuna daha önce Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen fakat Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bölümün birebir aynısını içeriyor.[1]

9 Temmuz 2018 tarih ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Elektrik Piyasası Kanununun “EÜAŞ’ın hak ve yükümlülükleri” başlıklı 26’ıncı maddesine sekiz yeni fıkra eklenmişti. [2]

Anayasa Mahkemesi de 2023/212 sayılı kararı ile bu fıkraların kanuna KHK ile eklenmesinin Anayasa değişikliklerine uyum sağlanması ile ilgisi bulunmadığı, dolayısıyla da Yetki Kanununun amacı ve kapsamı çerçevesinde olmadığını gerekçe göstererek değişikliği iptal etmişti.[3]

Halen yürürlükte olan kanun metni içinde yer alan bu fıkralar, Anayasa Mahkemesi Kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasının üzerinden 12 aylık sürenin geçmesi ile 4 Haziran 2025 tarihinde yürürlükten kalkacaktı.

Torba kanun metni içinde yer alan, ilgili bölüm şu şekilde;

(7) EÜAŞ, mülga TETAŞ’ın taraf olduğu mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış olan enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütür. Elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilir.

(8) EÜAŞ, bu Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında elektrik enerjisi ve kapasitesi alım ve satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapar ve yürütür, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunabilir.

(9) EÜAŞ, görevli tedarik şirketlerine tarifesi düzenlemeye tabi olan tüketiciler için toptan satış tarifesinden elektrik enerjisi satar.

(10) EÜAŞ’ın tarifesi düzenlemeye tabi olmayan tüketiciler için görevli tedarik şirketlerine elektrik enerjisi satışına ilişkin fiyat, hüküm ve şartlar taraflar arasında serbestçe belirlenir.

(11) Kurul tarafından son kaynak tedarikçisi olarak yetkilendirilen tedarikçiler, son kaynak tedarikçisi kapsamındaki müşteriler için temin ettiği elektrik enerjisinin Kurul tarafından belirlenecek oranı kadarını, EÜAŞ’tan temin etmekle yükümlüdür.

(12) Dağıtım şirketleri, genel aydınlatma ile teknik ve teknik olmayan kayıplarından dolayı enerji ihtiyaçlarını EÜAŞ’tan temin ederler.

(13) EÜAŞ; dokuzuncu, onbirinci ve onikinci fıkralarda belirtilen elektrik enerjisi miktarını mevcut sözleşmeler kapsamında karşılayamaması durumunda yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten şirketlerden temin eder. Söz konusu teminle ilgili miktar, süre ve fiyat belirleme dâhil diğer usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

(14) Bakanlık ve Kurum, EÜAŞ’ın alım yükümlülüklerini tam olarak karşılayabilmesi ve bu yükümlülüklerden kaynaklanan herhangi bir mali yükün ortaya çıkmamasını teminen, enerji piyasasında faaliyet gösteren diğer kamu iktisadi teşebbüslerinin mali yapılarını olumsuz etkilemeyecek şekilde, ilgili bakanlık ve kamu kuramlarının görüşlerini almak suretiyle her türlü önlemi almaya yetkili ve yükümlüdür.

Ek Madde 1 de yürürlükten kalkacak

Bununla birlikte Anayasa Mahkemesi aynı karar ile aynı KHK ile kanuna eklenen aşağıdaki maddenin de yürürlüğünü iptal etmişti. Bu madde de 4 Haziran 2025 tarihinde yürürlükten kalkacak.

EK MADDE 1 –

(1) Elektrik üretim, iletim, dağıtım ve tüketim tesislerinin milli menfaatlere ve modern teknolojiye uygun şekilde kurulması ve işletilmesi için gerekli yükümlülükleri ile ilgili olarak inceleme, tespit, raporlama, proje onay ve kabul işlemleri yapmak üzere; ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşlarını, bu Kanun kapsamında dağıtım lisansı sahibi tüzel kişileri veya özel hukuk tüzel kişilerini görevlendirme, yetkilendirme veya bu tüzel kişilerden hizmet satın alma ve bu tüzel kişilerin nitelikleri, yetkilendirilmesi, hak ve yükümlülükleri ile bu tüzel kişilere uygulanacak yaptırımlar ve diğer hususlar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

(2) Birinci fıkra kapsamında yetki verilen veya görevlendirilenler, yetki ve görevleri kapsamında yürüttükleri iş ve işlemleri bedeli mukabilinde yapabilirler. Yürütülen bu iş ve işlemler için; ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının uygulayacakları bedeller kendileri tarafından, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin uygulayacakları bedeller Kurum tarafından, özel hukuk tüzel kişilerinin uygulayacakları bedeller ise Bakanlık tarafından belirlenir.


[1] 2 / 2858 Esas Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

[2] KHK/703 – Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

[3] Anayasa Mahkemesi – 7/12/2023 Tarihli ve E: 2018/117, K: 2023/212 Sayılı Karar