“EK-1 talebimiz COP25’te kapatılmak istendi”

“BM Türkiye’nin iklim finansmanına erişim için çözüm geliştirmeye çalışıyor”

19 Aralık 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye’nin COP25 zirvesi gündeminde yer alan EK-1 listesinden çıkma talebini, bu talebin konferans gündemine olumlu veya olumsuz şekilde kapatılması şartı ile alınmak istendiği için geri çektiğini açıkladı.

Bakanlık tarafından yayınlanan açıklamaya göre Murat Kurum Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden önceki son iklim zirvesi olma özelliğini taşıyan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı (COP25) kapsamında Türkiye heyetinin yürüttüğü müzakereler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu;

“Biliyorsunuz Paris Anlaşması çerçevesinde ülkemize haksızlık yapılmış durumda. Ülkemiz EK-1 listesinde yer alıyor ve ‘gelişmiş ülkeler’ kategorisinde. Dolayısıyla EK-1 listesinden çıkarılma talebini biz her taraflar toplantısında dile getiriyoruz.

25. Taraflar Konferansı’nda da hem Birleşmiş Milletler Genel Sekreterimize hem de dönem başkanımıza talebimizi ilettik. Taraflar, şartlı bir şekilde bunu gündeme almak istediler biz de hiçbir şart altında EK-1 listesinden çıkma talebimizin gündeme alınamayacağını, bizim ülkemize yapılan haksızlığın giderilmesi noktasında kararlı duruşumuzu sergileyeceğimizi kendilerine ifade ettik.”

Murat Kurum tarafların öne sürdüğü şartın ne olduğu konusunda ise şu değerlendirmeyi paylaştı;

“Konunun COP25’te görüşülüp olumlu veya olumsuz kapatılmasını istiyorlar. Yani başka konferanslarda gündem yapılmamasını talep ettiler biz de bunu kabul edemezdik. Çünkü bize yapılan bir haksızlık neticede. Bu haksızlığın giderilmesi gerekiyor. O yüzden bu gündem maddeleri çerçevesinde olumlu veya olumsuz neticelenmesi bizim lehimize bir durum değildi.

“BM Türkiye için çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyor”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ve Şili Dönem Başkanının da Türkiye’ye yapılan haksızlığı kabul ettiğini ifade eden Kurum, BM Genel Sekreteri’nin konunun çözümü için direktörünü görevlendirdiğini ve seçilen özel temsilcinin bakanlıkların ilgili birimleri ile süreci yürüteceğini kaydederken, BM’in şu an hem Türkiye’ye yapılan haksızlığın giderilmesi hem de Türkiye’nin iklim finansmanına erişebilmesi için çözüm önerileri geliştirmeye çalıştığını ifade etti.

Türkiye gündem talebini açılış toplantısında çekmişti

COP25 zirvesinin 2 Aralık 2019 günü düzenlenen açılış toplantısında Türkiye Cumhuriyeti adına konuşan İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Şube Müdürü Vekili Ayşin Turpancı Türkiye’nin zirvenin gündeminde yer alan Ek-1 listesinden çıkma talebini geri çektiğini belirtmiş, kararın gerekçesi olarak ise Türk heyetinin zaman yetersizliği nedeni ile Türkiye için çok önemli olan bu konuda diğer taraflarla uzlaşamamasını göstermişti.

Turpancı Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede muazzam bir çaba harcadığını ve çalışmalarını sürdüreceğini, Ek-1 listesinden silinmenin ise daha fazla katkı sağlamasına imkan sağlayacağını ayrıca tüm tarafların Türkiye’nin talebini koşulsuz ve önyargısız değerlendirmesini beklediklerini ifade etmişti.