Durgunluk ve Fukuşima E.ON’u Türkiye’ye getirdi
Avusturyalı Verbund Enerjisa’daki hisselerini Alman E.ON’a devretti
Avusturyalı Verbund, Enerjisa’daki hisselerini Alman E.ON’a devrederek Sabancı ile olan ortaklığını bitirdi. Bununla birlikte Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Günther Rabensteiner, Türkiye pazarından çıkmadıklarını 700 MW gücündeki Birecik Barajı’nı Yap-İşlet-Modeli’yle üstlediklerini ve 2016’ya kadar bu anlaşmanın devam edeceğini söyledi.
Japonya’da geçen yıl gerçekleşen Fukuşima felaketi sonrası Alman hükümetinin E.ON’un bazı eski nükleer enerji santrallerini kapatması şirketin karlılığının önemli oranda düşmesine neden olmuştu. Şirketden yapılan önceki açıklamalarda Almanya’nın nükleer enerjiden tamamen çıkma kararı ve Avrupa bölgesinde görülen borç krizi ile durgunluğun E.ON’u Türkiye’nin de bulunduğu gelişen pazarlara yönlendirdiği ifade edilmişti.
İki şirket arasındaki anlaşma gereğince Verbund Enerjisa Enerji A.Ş.’deki yüzde 50 hissesini E.ON’a devretti. Verbund bunun karşılığında 300 milyon avroluk nakit ödeme ile E.ON’la ortaklığı bulunan Almanya’daki toplam kurulu güçleri 351 MW’a yakın, toplam yıllık elektrik üretimi ise 2 TWh civarında olan 8 hidroelektrik santralindeki hisselerin tamamına sahip olacak. Şirket ayrıca E.ON’un iki ayrı hidroelektrik santrali ile 300 MW’lık bir enerji depolama istasyonunda yüzde 50’lik hisse sahibi olacak.
Enerjisa’nın halihazırda doğal gaz, hidroelektrik ve rüzgar enerjisi santrallerinden oluşan 1,700 MW’lık kurulu gücü bulunurken, şirket 2,000 MW’lık santral projesinin inşa çalışmalarını devam ettiriyor. 1,500 MW güçteki enerji santrali projesi de şirketin portföyünde geliştirilme aşamasında bulunuyor. Enerjisa’nın sahip olduğu Başkent Elektrik ise 3,5 milyon elektrik tüketicisine elektrik dağıtım hizmeti vermekte.
Devir işleminin ardından E.ON’un Almanya’daki hidroelektrik üretim kapasitesi 2,300 MW’a gerileyecek ise de şirket bu alanda ülkedeki liderliğini sürdürecek. E.ON’un toplam hidroelektrik gücü ise 6,000 MW’a yaklaşacak.
Devir işlemlerinin tamamen geçerlilik kazanması için Avrupa Komisyonu, Alman ve Türkiye Rekabet Kurumları ile EPDK tarafından onaylanması gerekiyor. Bu sürecin ise Mart ayında tamamlanması bekleniyor.
Anlaşma ile ilgili düzenlenen törende konuşan Sabancı Holding CEO’su Güler Sabancı ise “Ortağımız VERBUND, bu aşamada kendi odaklanma stratejileri doğrultusunda, Enerjisa’daki payını dünyanın en büyük özel elektrik ve doğal gaz şirketlerinden biri olan E.ON’a devretmeye karar vermiştir. Biz Sabancı Holding olarak, geniş tecrübe birikimi ve yenilikçiliğe odaklanan yaklaşımını Türkiye’nin hizmetine sunmaya karar veren E.ON’un, Enerjisa’ya ortak olmak istemesini mutlulukla kabul ettik” dedi.
Verbund’dan konu ile ilgili yapılan resmi açıklamada şirketin esas pazarları olan Almanya ve Avusturya’ya odaklanacağı, bu işlem ile devralınan santrallerin ise şirkete hızlı nakit girişi sağlayabileceği belirtildi. Şirketin açıklamasında ayrıca İtalya ve Fransa’nın bundan sonraki dönemde Verbund’un stratejik pazarları olarak görülmeyeceği ifade edilirken, Doğu Avrupa pazarının orta dönemde taşıdığı potansiyele ise dikkat çekildi.
Devir işlemi için Barclays ve Bank of America Verbund tarafından yetkilendirilmişken, E.ON ise Morgan Stanley’den süreç için danışmanlık hizmeti alıyor.
Enerjisa 2020’ye kadar 8 GW’lık kurulu güce ulaşarak, yüzde 4 olan pazar payını yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyor.