Dünya Saati Yıldızlarla Buluştu

Dünyanın en büyük küresel çevre hareketi Dünya Saati rekor katılımla 31 Mart 2012’de gerçekleştirildi

2 Nisan 2012

Basın Açıklaması

Dünyanın en büyük küresel çevre hareketi Dünya Saati (Earth Hour) rekor katılımla 31 Mart 2012’de gerçekleştirildi. Gezegenimizin geleceği için yedi kıtayı bir araya getiren Dünya Saati’ne Türkiye’den katılan onbinlerce insan, kampanyayı destekleyen “yıldızların” Dünya Saati için hazırladıkları sürprize tanık olmak için www.wwf.org.tr/dunyasaati adresinde buluştu.

Ülkemizde WWF-Türkiye tarafından yürütülen Dünya Saati’ne Ali Sürmeli, Ayhan Sicimoğlu, Janset, Bahar Korçan, Burhan Öçal, Memet Ali Alabora, Banu Güven, Erol Albayrak, Doğa İçin Çal, Burhan Şeşen, Balçiçek Pamir, Taner Öngür, Çağatay Ulusoy, Mehmet Turgut, Fazıl Say, Ekin Türkmen & Murat Dalkılıç, Bedük, Keremcem, Altan Erkekli gibi sanat, tiyatro, moda, müzik dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra karikatürist Yiğit Özgür ve sihirbaz Kubilay Tuncer destek verdi. Ünlülerin Dünya Saati mesajları 31 Mart akşamı saat 20:30-21:30 arasında sadece karanlıkta çalışan www.wwf.org.tr/dunyasaati adresinden paylaşıldı.

WWF’nin bu yıl altıncısını gerçekleştirdiği Dünya Saati, gezegenimizin karşı karşıya olduğu çevre sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlarken, ulaştığı herkesi çözümün bir parçası olmaya davet ediyor. Avustralya’dan Güney Amerika’ya kadar yüzlerce ülkenin destek verdiği Dünya Saati bu yıl yeni bir rekor kırdı. 150 ülkeden ve 6 binden fazla şehirden yaklaşık iki milyar insan, sembolik olarak ışıklarını bir saatliğine kapatarak gezegenimizin geleceği için güçlerini birleştirdi. Türkiye’den 360’ın üzerinde kurum ve 20 bini aşkın birey gezegenimize olan bağlılıklarını göstermek için ışıklarını kapattı. İstanbul’dan Erzincan’a, Sinop’tan Hatay’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 30 şehir ve belediye Dünya Saati’ne destek verdi. Kampanyanın Asya’dan Avrupa kıtasına geçişinin sembolü olan Boğaz köprülerinin yanı sıra Galata Kulesi, Ayasofya Müzesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi ilk defa bu yıl ışıklarını bir saatliğine kapatarak Dünya Saati’nin sembolik yapıları arasında yerini aldı. Ankara Opera Binası ve Kastamonu Kalesi geçen yıl olduğu gibi kampanyayı destekledi.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Yeryüzündeki insanların dörtte üçünden fazlası ekolojik borçlu durumda ve ulusal tüketimleri ülkelerinin biyolojik kapasitesini aşıyor. Bir başka deyişle, çoğumuz mevcut yaşam biçimlerimizi ve ekonomik büyümemizi dünyanın başka bölgelerindeki ekolojik sermayeyi kullanarak destekliyoruz. Yine de ekolojik likidite krizini geri çevirme olanağına sahibiz. Geri dönüşsüz bir ekolojik krizin üzerimize çökmesini önlemek için henüz çok geç değil. Daha sürdürülebilir bir yola girmek için yaşam biçimlerimizi ve ekonomilerimizi hangi kilit alanlarda dönüştürmemiz gerektiği konularında birçok alanda mutabakata varılmış ancak eyleme geçilmemiş durumda. Bu küresel sorunun çözümü için bireylerin farkındalığı, kurumların duyarlılığı ve hükümetlerin kararlılığıyla hareket edilmelidir,” dedi.

Dünya Saati’nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nden, bir şehirdeki küçük gönüllü grubuna kadar farklı toplulukları bir araya getirdiğini belirten Baştak “Tüm dünya altı yıldır aynı amaç için, gezegenimizde daha sürdürülebilir yaşam için, bir araya geliyor. Dünya Saati hep birlikte hareket etmenin gücünü sembolize ederken bir saatin ötesinde daha fazlasını yapmak için toplumun tüm kesimlerine ilham veriyor. Dünya Saati’ni destekleyerek çözüm arayışlarımıza güç katan herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.