Dünya Bankası kömür santralleri finansmanına sınır getirdi
Dünya Bankası Grubu kömür santrallerine nadiren finansman sağlayacağını açıkladı
Dünya Bankası’nın enerji yatırımlarına yönelik finansman desteği politikasında çok önemli değişiklik kararları aldığı ve kararların grubun yönetim kurulu tarafından onaylandığı açıklandı.
Konu ile ilgili yapılan açıklamada kuruluşun enerji yatırımlarına sağladığı desteklere yönelik politikalarını içeren ve 10 yılda bir güncellenen Enerji Sektörü Talimatı Belgesi‘nin bu yılki başlığının ”Herkes için sürdürülebilir enerji” olarak belirlendiği bildirildi.
Belgede öne çıkan iki karar ise Dünya Bankası’nın kömür santrallerine yönelik finansman desteklerini önemli oranda sınırlandıracak olması ile projelerin çevreye verdiği zararlar nedeni ile gelen baskılar sonucu 1990’lı yıllarda durdurulan büyük ölçekli hidroelektrik santrallerine yönelik kredi çalışmalarına tekrar başlanacak olması oldu.
Bankanın açıklamasına göre Dünya Bankası Grubu gelir seviyesinin düşük olduğu bölgelerde yeni kömür santralleri yatırımları için ancak yatırımın yapılacağı bölgede uygulanabilir başka bir seçenek olmadığı nadir durumlarda finansman desteği sağlayacak.
Belgede dünyada 1.2 milyar insanın elektrik kullanamadığı ve 2.8 milyar insanın ise halen ısınma ve yemek gibi ihtiyaçlarını odun, kömür veya tezek yakarak karşıladığı bunun sonucu olarak ise her yıl 3.5 milyon insanın duman zehirlenmesinden hayatını kaybettiğine vurgu yapılıyor.
Geçen yılın Temmuz ayında bankanın başkanlığı görevine başlayan ve bu göreve gelen ilk bilimadamı olan Jim Yong Kim geçen ay yaptığı bir açıklamada küresel sıcaklığın iki derecenin üzerine çıkmasının mutlaka kaçınılmak zorunda olan bir felaket olduğunu, iyi haberin işi henüz yapılabilecek şeyler olduğunu ve Dünya Bankası grubu olarak dünyadaki tüm ülkelerin enerji ihtiyaçlarını sürdürülebilir şekilde karşılamalarına fon ve teknik uzmanlık sağlayabileceklerini söylemişti.
Bununla birlikte geçen yılın Kasım ayında Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yayınlanan bir çalışmadaki verilere göre dünyanın 59 ülkesinde toplam kurulu güçleri 1,400 GW’ı aşan 1,199 kömür santrali projesinin geliştirilmeye çalışılılıyor. Verilere göre bu projelerin yüzde 76’sı Çin ve Hindistan’da bulunurken, Türkiye geliştirilmeye çalışılan projelerin kurulu güçleri bakımından ise sıralamada 36,719 MW ile Çin, Hindistan ve Rusya’nın ardından dördüncü sırada yer almıştı.
Çalışmanın finansman ile ilgili bölümünde ise uluslararası finans kuruluşlarının 1994 yılından beri tüm dünyada 156 kömür santrali projesine 37 milyar doların üzerinde finansman sağladığı, bu sıralamada birinciliği 8.138 milyar dolarlık finansman ile Japon JBIC’nin ikinciliği ise 5.315 milyar dolarlık finansman ile Dünya Bankası Grubu’nun aldığı bilgileri yer almıştı.