Dünya Bankası doğal gaz ve petrole kredi vermeyi durduracak
Banka yalnızca istisnai doğal gaz projeleri için ayrıcalık yapacak
Dünya Bankası 2019 yılından sonra petrol ve doğal gaz projeleri için, istisnai durumlar dışında, finansman sağlamayacağını açıkladı.
Açıklama Paris’te düzenlenen Tek Gezegen Zirvesi sırasında yapıldı.
Bankanın açıklamasında yalnızca en fakir ülkelerde, enerjiye ulaşım adına açıkça fayda görüldüğü ve gerçekleştirilecekleri ülkelerin Paris İklim Anlaşması hedeflerine uygun olan projeler için istisna uygulanacağı da bildirildi.
Dünya Bankası son olarak Şubat ayında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için BOTAŞ’a 400 milyon dolarlık kredi sağlamış ayrıca Tuz Gölü doğal gaz depolama tesisi için daha önce iki paket halinde sağlanan 725 milyon dolarlık finansmana ek yeni kredi sağlanacağını açıklamıştı.
‘’40+ milyar dolarlık devasa Güney Gaz Koridoru’’
Dünya Bankası tarafından bu yılın Eylül ayında yayınlanan “Türkiye’de Dünya Bankası Ülke Görünümü” raporunda şu bilgiler yer almıştı;
Aralık 2016’da, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu Türkiye topraklarını boydan boya geçen 1.850 km uzunluğundaki TANAP boru hattının yapımına yönelik olarak Türkiye ve Azerbaycan için 400’er milyon dolarlık birer krediyi onaylamıştır. Proje uygulaması devam etmektedir ve bugüne kadar önemli bir ilerleme kaydedilmiştir.
TANAP, Dünya Bankası Grubu tarafından doğrudan desteklenen en büyük yatırım projelerinden birisi olması düşünülen biri dizi proje ve yatırımdan oluşan 40+ milyar dolarlık devasa Güney Gaz Koridorunun ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. TANAP projesi Avrupa için yeni bir gaz güzergahı açmakta ve Türkiye için Azerbaycan’dan ilave gaz ithalatı olanakları sunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de doğal gazla ısınma ve santrallerde doğal gaz kullanımı için artan talep karşısında doğal gaza erişimi arttıran kalkınma etkileri ve Azerbaycan ve diğer bölge ülkeleri için ekonomik çeşitlendirme fırsatları sunmaktadır. TANAP, Türkiye ve Azerbaycan için stratejik amaçlar taşıyan yüksek öncelikli bir proje olmanın yanında, Güneydoğu Avrupa’da enerji güvenliği arttıracak olması sebebiyle ECA bölgesi için de önem taşımaktadır.
TANAP için Türkiye ve Azerbaycan’a 800 milyon ABD$ tutarında doğrudan IBRD finansmanı sağlamanın yanı sıra, Banka, bu devasa altyapı projesi için başka uluslararası finansal kuruluşlardan da önemli miktarda finansmanın harekete geçirilmesine yardımcı olmuştur. Bu kapsamda, projeye yönelik ticari kredilere yönelik garantileri desteklemek için MIGA harekete geçirilmiş (1,2 milyar $), IBRD finansmanına paralel olarak Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile bir ortak finansman anlaşması (600 milyon ABD$) imzalanmıştır. Ayrıca Banka ekibi, 1,1 milyar dolarlık ilave bir kaynağın harekete geçirilmesi için Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve 500 milyon dolarlık bir kaynak için de EBRD ile yakın bir şekilde birlikte çalışmıştır.