DRES YEKA ihaleleri için ölçüm çalışmaları başlatıldı

USENS Enerji Çözümleri Marmara Denizi’nde meteorolojik ve oşinografik ölçüm çalışmalarına başladığını açıkladı

9 Mayıs 2025

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında düzenlenmesi hedeflenen Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgâr enerjisi ihalesi hazırlıkları kapsamında yeni bir ilerleme sağlandı.

USENS Enerji Çözümleri şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre Enerji Bakanlığı tarafından 2023 yılında belirlenen Denizüstü RES Aday YEKA’lar için fizibilite çalışmaları yapılması kapsamında Marmara denizinde meteorolojik ve fiziksel oşinografi (metocean) ölçüm çalışmaları başlatıldı.

Çalışmalar kapsamında Marmara kıyı şeridinde 126 metre yüksekliğe sahip 3 adet kafes rüzgar ölçüm direği kurulurken, Marmara denizi açıklarında metocean ölçümleri için iki adet yüzer LiDAR sistemi yerleştirildi.

Bir yıl sürecek ölçümler sayesinde düzenlenecek ihalelerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılacak fizibilite çalışmaları için ihtiyaç duyulacak verilerin sağlanması hedefleniyor.

Danışmanlık ihalesi 2024 yılında yapılmıştı

USENS, DRES YEKA ihalesi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2024 yılında açılan danışmanlık ihalesi kazanan konsorsiyum içerisinde yer almıştı.

Konsorsiyum içerisinde yer alan diğer şirketler de International Marine and Dredging Consultants (IMDC), Engie Impact Belgium ve Akrocean olmuştu.

Dünya Bankası tarafından desteklenen, Avrupa Birliği / Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) – IPA 2029 Enerji Sektör Programı – Faz 4 Projesi kapsamında düzenlenen ihale sürecinde, 24 ay süreli projenin sözleşmesi 24 Ağustos 2024 tarihinde imzalanmıştı.

Konsorsiyum sözleşme kapsamında metocean ölçümlerini içeren saha geliştirme çalışmaları ile teknik ve finansal fizibilite ve şebeke değerlendirme raporu hazırlama çalışmalarını yürütüyor.

Projenin temel amaçları arasında da Marmara Denizi’nin rüzgar, metocean, çevresel, jeoteknik ve jeofiziksel araştırmaları yönetmek, rüzgar ve metocean ortam ölçümleri gerçekleştirmek, teknik ve ekonomik fizibilite analizleri yapmak, açık deniz rüzgar yatırımlarına uygun mevzuat ve ihale çerçevesi oluşturmak ile eğitim ve bilgi geliştirme faaliyetleriyle sektörü destekleme yer alıyordu.

Ölçümler projelerin fizibiliteleri için kritik önemde veriler sağlıyor

Rüzgar enerjisi projeleri için yapılan meteorolojik ölçümlerde projelerin inşa edilmesi planlanan bölgelerdeki ortalama rüzgar hızları, rüzgar yönü hava yoğunlukları, bağıl nem, sıcaklık ve basınç gibi faktörler belirlenerek rüzgâr akış modelleri oluşturuluyor.

Oluşturulan bu modeller de projeler için uygun türbin tiplerinin ve türbinlerin en uygun şekilde dizilimini ortaya koyarak santrallerin potansiyel elektrik üretiminin hesaplanmasını mümkün kılıyor.

Deniz üstü rüzgâr enerjisi projeleri için yapılan oşinografik ölçümlerde de projelerin kurulacağı alanlardaki sıcaklık, yoğunluk ve tuzluluk gibi deniz suyunun fiziksel özellikleri ile birlikte dalga, akıntı, su seviyesi gibi parametreler ortaya konuyor.

Bu ölçümler de kurulacak deniz üstü rüzgâr türbinlerinin yapısal yükleme hesapları ve korozyon tahminleri ile inşa süreçlerinin planlanması gibi proje fizibiliteleri oluşturulması için kritik önem sağlayan verileri sağlanmasını mümkün kılıyor.