Dost Enerji eksi fiyatlı Işıklar RES projesini devraldı

Şirket projeyi RES Anatolia’dan devraldı

31 Ağustos 2022

RES Anatolia portföyünde bulunan 50 MW gücündeki Işıklar Rüzgâr Enerjisi santrali projesi Dost Enerji tarafından devralındı.

RES Anatolia tarafından yapılan açıklamaya göre Kütahya’nın Gediz ilçesinde kurulacak 50 MW gücündeki santralin 2024 yılında ticari elektrik üretimine başlaması hedefleniyor.

Santralin devreye girmesi ile Dost Enerji’nin halihazırda 185 MW olan rüzgar enerjisi gücünün 235 MW’a yükseleceği bilgisi verilen açıklamada, iki şirket arasında yapılan anlaşma kapsamında bu portföyün tamamının Varlık Yönetiminin RES Anatolia tarafından üstlenildiği de kaydedildi.

RES Türkiye Genel Müdürü Uğur Işık konu hakkında şunları söyledi;

“Türkiye’deki yenilenebilir enerji piyasası hızla büyümeye devam edecek ve Dost Enerji gibi sıfır karbonlu bir geleceğe geçişi desteklemek isteyen şirketlerden önemli yatırımlar alacak. Işıklar, serbest piyasaya satış yapacak olan eksi fiyatlı projeler içerisinde lisansını alan ilk projelerden biridir; bu başarı, RES’in Türkiye enerji piyasasında projeleri öne çıkarma konusundaki deneyim ve uzmanlığını göstermektedir.”

Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar da şunları kaydetti;

“Varlık yönetimi anlaşmasını da içeren bu önemli anlaşmada RES ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Dost Enerji olarak bu yatırımla birlikte toplam 235 MW rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşacağız ve temiz enerji taahhüdümüzü güçlendirmeye devam edeceğiz.”

RES Anatolia proje için eksi 1,03 ABD Doları-sent teklif etmişti

RES Anatolia projeyi portföyüne Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından 2017 yılı Haziran ayında yapılan yarışmalar kapsamında eklemişti.[1]

Şirket 23 Haziran 2017 tarihinde Bilecik-Eskişehir-Kütahya bölgesi için yapılan yarışmada proje için ön lisans hakkını kilovat-saat (kWh) başına – 1,03 ABD Doları-sent teklifi ile kazanmıştı.

Toplamda 2.130 MW’lık kapasite hakkı için düzenlenen yarışmalarda 29 rüzgâr yatırımcısı 67 proje için 2.110 MW’lık ön lisans hakkı elde etmişti.

Yarışmayı kazanan projelerden 58’i için eksi fiyat teklif edilmiş, kazanan tekliflerin ortalaması – 1,45 ABD Doları-sent/kWh olmuştu.

10 yıl süre ile eksi fiyattan katılım bedeli ödenecek

13 Mayıs 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında yapılan yarışmalarda yatırımcılar sıfır veya başlangıç değeri – 0,01 ABD Doları sent/kWh olmak kaydıyla eksi sayı şeklinde sıfırdan küçük rakamlar da teklif edebiliyorlardı.[2]

Yönetmelik sıfırdan düşük fiyat teklif veren yatırımcıları teklif ettikleri fiyatın mutlak değerinin aylık net elektrik enerjisi üretimi ile çarpılması sonucu bulunan Katılım Bedeli’ni piyasa işletmecisine ödemek ile yükümlü tutuyordu.

Yönetmeliğe göre bu ödeme üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak kaydıyla ve tüm tesisin geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren on yıl süreyle aylık olarak yapılacak.

 


[1] 29 rüzgar yatırımcısı 2.110 MW’lık kapasite sağladı

[2] Rüzgâr veya Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Önlisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği