Dört rüzgar projesi daha yatırım izni aldı
Kazanan projelerin tamamı için eksi fiyat teklif edildi
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından 710 MW’lık yeni rüzgar enerjisi kapasitesi tahsisi için 21 Haziran 2017 günü başlanan yarışmaların ikinci günü de tamamlandı.
Trakya bölgesindeki üç ayrı şehirde toplamda 170 MW’lık kapasite tahsisi için gerçekleştirilen yarışmalarda kazanan projelerin tamamı eksi fiyat teklifi verenlerden oluştu
Borusan EnBW ise toplamda sağladığı 100 MW’lık kapasite tahsisi ile günün en büyük kazananı oldu.
Edirne bölgesinde 40 MW’lık kapasite tahsisi için yapılan yarışmayı Borusan EnBW’ye ait olan Fesleğen Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim A.Ş. şirketi verdiği kilovat-saat (kWh) başına -1,51 dolar-sentlik teklifi ile kazandı.
Tekirdağ bölgesinde 60 MW’lık kapasite tahsisi için gerçekleştirilen yarışmayı ise her ikisi de Borusan EnBW’ye ait olan Kaktüs Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim A.Ş. ve Buket Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim A.Ş. şirketleri kazandı.
Kaktüs A.Ş. bölgedeki 49.50 MW’lık kapasite hakkını -1,49 dolar-sent / kWh, Buket A.Ş. ise 10,50 MW’lık kapasiteyi -1,48 dolar-sent / kWh teklif ile kazandılar.
Kırklareli bölgesinde 70 MW’lık kapasite hakkınının tamamı ise -1.61 dolar-sent / kWh fiyat teklifi ile RES Anatolia Holding A.Ş. ’nin oldu.
Rüzgar yatırımcıları yarışmaların son etabı olan 23 Haziran 2017 günü dört ayrı bölgede 220 MW’lık kapasite tahsisi için yarışacak.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ise TÜREB tarafından yapılan yazılı açıklamada eksi teklif veren firmaların YEKDEM mekanizmasından yararlanamamasının eksi teklifleri engellemediğini belirterek, yarın yapılacak yarışmalarda da bu durumun görülebileceğini söyledi.
Verimli bir bölge olan Trakya için taleplerin yoğun olmasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen Ataseven, Temmuz ayında yapılacak YEKA başvurularından sonra Trakya bölgesinde rüzgar yatırımlarının daha da artacağını ifade etti.
Eksi fiyat uygulaması bu yılın Mayıs ayının ilk yarısında bu yarışmalar için hazırlanan yarışma yönetmeliği ile Türkiye elektrik mevzuatına girmişti.
Yönetmeliğin 4. Maddesinin 3. fıkrasına göre yatırımcılar yarışmalarda sıfır veya başlangıç değeri – 0,01 ABD Doları-sent/kWh olmak kaydıyla eksi sayı şeklinde sıfırdan küçük rakamlar da teklif edebiliyorlar.
Böyle bir fiyat teklif veren yatırımcılar, projelerinde üretecekleri elektrik için alım garantisi elde edememenin dışında, yarışmada teklif ettikleri fiyatın mutlak değerinin aylık net elektrik enerjisi üretimi ile çarpılması sonucu bulunan Katılım Bedeli’ni piyasa işletmecisine ödemek ile yükümlü olacaklar.
Bu ödeme üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak kaydıyla ve tüm tesisin geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren on yıl süreyle aylık olarak yapılacak.