Diyarbakır ve Mardin köylerindeki yangın elektrik kaynaklı çıkmış
Çıkan yangınlar dolayısı ile başlatılan soruşturma sürüyor
Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma için hazırlanan ön raporda yangının bir sigortalı ayırıcı elektrik direğinde, sigorta yerine kullanılan iletken telin koparak, yerdeki otları tutuşturması nedeni ile çıktığı tespiti yer aldı. Rapora göre yangın şiddetli rüzgarın etkisi ile de Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerine bağlı köyleri kapsayan geniş bir alana yayıldı.
Bununla birlikte habere göre soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı, raporu yetersiz bularak, nihai raporun detaylı ve delillendirilmiş şekilde hazırlanmasını istedi.
Yangının ilk çıktığı saatlerde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından yayımlanan basın açıklamasında ise yapılan ilk incelemelerde yangının elektrikli kaynaklı çıkmadığı iddia edilmiş ve açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı;
Olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Dicle Elektrik olarak ekiplerimizle sahada incelemelere başladık. Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da, yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta belirtilen bazı bölgelerde elektrik iletim hatlarının dahi yangının meydana geldiği bölgelerden geçmediğini gördük. Tespit çalışmalarımıza ilgili kamu birimleriyle devam ediyoruz. Herhangi bir farklı bulgu edindiğimizde yetkili birimlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.
EMO: Yangın riskini artıran birçok faktör bulunuyordu
Bununla birlikte Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi de şube yetkililerinin yangının başladığı yerde yaptıkları incelemeler hakkında bir açıklama yayınladı.
EMO açıklamasında bilirkişi raporuna paralel şekilde yangının anız yakmaktan değil elektrik kaynaklı olarak çıktığı savunuldu.
İnceleme heyetinin tespitlerine göre bölgedeki elektrik iletim şebekesinde gerekli bakım onarım yapılmamış ve teknik işletme sorumluluğu hizmetlerinden yararlanılmamış durumdaydı ve yangının yaşandığı bölgedeki iletim hatlarının birçok noktasında ekler ve liflenmeler bulunuyordu.
Direklerdeki Orta Gerilim sigortalarının yerine kullanılan iletkenlerle bypass edilmiş durumdaki bağlantıların gevşek olmaları ile birlikte birçok direkteki kırık izalatörler de direklerden kıvılcım atlaması olasılığını teknik olarak mümkün kılar durumdaydı.
EMO açıklamasında hat başlarında, sonlarında ve trafo girişlerinde parafudur olmayışının da aşırı gerilimlerin oluşmasına, dolayısı ile ark oluşumuna sebebiyet verebildiği de ifade edildi.
EMO heyetinin tespitlerine göre hatların geçtiği direklerin diplerinde süs betonlarının kullanılmaması ve biçilmemiş otların bulunması, direklerin çevrelerinde ağaçların bulunması ayrıca hatların geçtiği ekili tarım alanlarına uygun olmayacak şekilde ağaç direklerin kullanılmaları, direklerin etraflarında yangına karşı alınmış önlemlerin olmaması gibi faktörler de bölgedeki yangın riskini artırıyordu.