Dikili Yatırımcıları Bekliyor

Jeotermal enerjiyle ısınan Dikili, termal tesis ve elektrik üretimi için yatırımcıları bekliyor.

30 Eylül 2009

İzmir’in Dikili ilçesi, jeotermal enerjiyi çok yönlü kullanarak, daha iyi yaşam şartları ve gelir düzeyine ulaşmayı hedefliyor.

Belediyenin olanaklarıyla açılan kuyular ve yaptırılan tesisler sayesinde 14 bin kişinin yaşadığı ilçede 1000 konut, tüm okullar ve resmi binalar jeotermal enerjiyle ısınırken, gelecek kış için hedefini 4 bin konut olarak belirleyen Belediye, evlerden ayda 50 lira, okul ve resmi binalardan da belirlenen ücretin yarısını alıyor.

Jeotermal enerjinin elektrik üretimi, ısınma, seracılık, balık yetiştiriciliği ve termal turizm alanlarında kullanılması durumunda ”ilçenin çehresinin tamamen değişeceğini” belirten Belediye Başkanı Osman Özgüven, elektrik üretimi ve termal tesisler için yatırımcıları beklediklerini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Özgüven, ”Çok büyük jeotermal potansiyelimiz var, bin yıldır ‘su akar Türk bakar’ misali bu suya bakmışız, devletten destek, yatırımcılardan ilgi bekliyoruz” diye konuştu.

Özgüven, Kaynarca bölgesinde geçen yıl açtıkları kuyulardan saniyede 70 litre 120 derece sıcaklıkta su aldıklarını, 400 metreye inildiğinde sıcaklığın 140 dereceye ulaştığını belirterek, şu anda bin konutu ısıttıklarını, ancak bölgedeki jeotermal enerjinin elektrik üretimine de çok elverişli olduğunu kaydetti.

Çok boyutlu kullanılması durumunda jeotermal enerji yardımıyla ilçenin Bakırçay bölgesindeki en önemli merkez olabileceğini belirten Özgüven, şöyle devam etti: ”Dolara bağlı olmayan, çevre ile dost enerji kaynağımız var, jeotermalde dünyanın en şanslı ülkelerindeniz ama kullanımda sonuncu sıralarda yer alıyoruz. Bir kere jeotermal dolara bağlı olmayan, kendi öz enerjimiz, ulusal kaynağımız, jeotermal ile doğal gazı karşılaştırdığınızda çok bariz üstünlükleri var, ucuz ve yeşil enerji, elektrik elde edebiliyorsunuz, seracılıkta, sağlık turizminde, balık yetiştirmede kullanabiliyorsunuz. Böyle komplike kullandığında ne kadar büyük etkisi olacağını tahmin etmek zor değil.”

”DESTEK BEKLİYORUZ”

Özgüven, ilçede şimdiye kadar jeotermal yatırımın, kimseden destek alınmadan, belediyenin olanaklarıyla yapıldığını, 20-25 milyon lira harcadıklarını, ilk etapta 1000 konut, okul ve resmi binaları ısıttıklarını, hedeflerinin 4 bin konut olduğunu kaydetti.

İlçenin jeotermal kapasitesinin tüm boyutlarıyla kullanılabilmesi için destek beklediklerini dile getiren Özgüven, ”Elektrik enerjisi üretmek isteyen yatırımcıları bekliyoruz, otel kurmak isteyen yatırımcıları bekliyoruz,onlara her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Özgüven, söz konusu yatırımların kendilerini çok çabuk amorti edebildiğini anlatarak, şöyle konuştu:”Bu yatırımlar için çok büyük paralar gerekmiyor, doğal gazın gerektirdiği kadar altyapı gerekmiyor. Zaten bu su bin yıldır denize bedava akmış, bin yıldır akan suyu enerjiye dönüştürüyorsunuz. Burada elektrik santralının kurulması, seracılığın başlaması, termal otellerin yapılması için çok büyük rakamlara ihtiyaç yok. Bu tesisleri borçla yapmamıza rağmen mutlu olduğumuzu söyleyebilirim. 20-25 milyon lira küçük bir belediye için küçük rakam değil ama kendi uğraşımızla yaptığımız için çok da borcumuz yok. Tabii sıkıntılar çekiyoruz, ödemede sıkıntılar çekiyoruz, boru almada sıkıntılar çekiyoruz, kuyu açmada sıkıntı çekiyoruz. Bu tip belediyelere ciddi katkılar sağlanması lazım. Tüm çabamıza karşın, henüz kimseden tek kuruş almış değiliz.”