“Dev Ağın Dostları”
9 Avrupa ülkesinin enerji hattını birbirleri ve denizüstü rüzgar tarlaları ile bağlayacak elektrik ağını desteklemek için lobi grubu kuruldu
Hafta başında Londra’da bir araya gelen 10 şirketten oluşan bir grup geçen Aralık ayında 9 Avrupa ülkesinin kurulması için karar birliğine vardığı dev enerji ağı projesinin gerçekleştirilmesi için lobi çalışmaları yapabilmek amacı ile “Friends of the Supergrid” adında bir birlik oluşturduklarını açıkladı.
Yapılan açıklamada halihazırda 10 üyeden oluşan grubun üye sayısının 20’yi geçmeyeceği ve birliğin Brüksel’de en kısa zamanda bir ofis açarak çalışmaları yürütmek için bir yetkili tayin edeceği belirtildi. Aralarında Fransız enerji devi Areva ile Alman mühendislik devi Siemens’in de bulunduğu 10 şirketten oluşan grubun sözcülüğünü ise İrlandalı Mainstream Renewable Energies CEO’su Eddie O’Connor yaptı. O’Connor yaptığı açıklamada amaçlarının bu önemli projenin gerçekleştirilmesi için lobi çalışması yapmak ve projenin önündeki teknik, yasal ve finansal sorunların üstesinden gelmek için kanun koyuculara yardımcı olacak çalışmalarda bulunmak olduğunu belirtti. Geçen aralık ayında açıklanan plan aralarında Almanya, Fransa, İngiltere ve Norveç’in de bulunduğu 9 Avrupa ülkesini bir araya getirmiş ve özellikle devam etmekte olan dev deniz üstü rüzgar tarlaları projeleri de göz önünde bulundurularak Kuzey Denizine dev bir enerji nakil ağı kurulması kararlaştırılmıştı. Proje için detaylı planlama çalışmalarının ise 2010 sonuna kadar bitirilerek “devasa” olması beklenen bütçenin belirleneceği belirtilmişti. Birliğinde üyesi olan Mainstream Renewable Power ise yakın zamanda İngiltere, İskoçya, Almanya ve Norveç’i birbirine bağlayacak ve projenin ilk adımını oluşturacak enerji ağının kurulumu için 34 milyar avroluk bir teklif sunmuştu.
Teklifte 2015 yılında başlanacak çalışmalar ile iki yıl içinde bu ülkelerin enerji hatlarını 5.000 kilometrelik kablo döşenerek birleştirilmesinin ve deniz üstü rüzgar tarlaları ile bağlanmasının mümkün olacağı iddia edilmekteydi. Birlik adına yaptığı açıklamada O’Connor ayrıca rüzgar enerjisinin doğasına özgü bazı handikapları olduğunu bu yüzden ağın bir bölgesinde rüzgar’ın esmemesi durumunda enerji iletiminin kesintiye uğramaması için mutlaka bir başka bölgesinde o anda rüzgarın esiyor olmasının zorunlu olduğunu bu yüzden kurulacak bu ağın verimli olabilmesi için coğrafi olarak çok geniş olması gerektiğini belirtirken, projeye dahil olan Norveç’in de önemli bir hidroelektrik üreticisi olduğunu ve yüksek hidroelektrik kapasitesi sayesinde hattın sunduğu enerji arzının kısa süreli olarak azalması halinde kolaylıkla ağa destek olabileceğini de ifade etti. Projenin uygun teşvikler ve destekleyici politikalar uygulandığı takdirde tamamen özel sektörce finanse edilmesinin mümkün olduğunu ifade eden O’Connor, Avrupa’da şu an yenilenebilir enerji kullanım oranının yüzde 10-12 civarında olduğunu hatırlatırken 2050 yılında bu oranın yüzde 100 düzeyine gelebileceğini de iddia etti.