Depozito uygulamasının başlaması için protokol imzalandı

Sistemin 2025 yılında tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor

8 Ocak 2025

26 Haziran 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ilk olarak 1 Ocak 2022’de devreye girmesi hedeflenen fakat daha sonra ertelenen Depozito Yönetim Sistemi’nin uygulamaya geçmesi için protokol imzalandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Çevre Ajansı arasında “Depozito Saha Yönetim Sistemi’nin Kurulması ve İşletilmesine İlişkin İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılımı ile 7 Ocak 2024 günü Ankara’da düzenlenen imza töreninde protokole TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi imza attı.

Protokol oluşturulacak iş birliği ile geri dönüştürülebilecek ambalajların depozito iade noktalarından toplanması ve taşınmasının akabinde ambalajların doğrulanması ve geri kazanılması gibi saha operasyonlarının tek çatı altında yönetilmesine yönelik ilkeleri içeriyor.

İlk olarak Sakarya’da uygulamaya geçecek sistemin yıl sonuna kadar tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.

Törende konuşan Bakan Murat Kurum Türkiye’de her yıl 30-35 milyon ton civarında katı atık ortaya çıktığını ve bu atıkların %20 ila 25’lik bölümünün içecek ambalajlarından oluştuğunu ifade ederken, bu atıkların geri dönüşümünün Türkiye’ye yıllık 520 milyon Avro düzeyinde kazanç getireceğini söyledi.

Bakan Murat Kurum şimdiye kadar sürdürülen altyapı çalışmaları kapsamında da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmalar ile 20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürülmesini sağladıklarını dile getirdi. Kurum ayrıca sistemin yıllık 25 milyar şişeden fazlasını kapsayacağını da sözlerine ekledi.

Depozito bedelleri dijital uygulama üzerinden ödenecek

Kurulacak Depozito Saha Yönetim Sistemi ile depozitolu ambalajların iadesinde belirli bir bedel ödenecek.

Bu bedel Depozito Yönetim Sistemi logosunun olduğu plastik, cam veya alüminyum içecek ambalajlarının depozito makinelerine iade edilmesi sonrasında, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) adlı dijital uygulamanın e-cüzdanı üzerinden ödenecek.

Bakanlık bu sistem sayesinde yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması ve geri dönüşümünün sağlanabileceğini öngörüyor.