“Depolamalı santraller baz yük açısından hayati öneme sahip”

Enerji Bakan Yardımcısı Zafer Demircan yenilenebilir enerji kaynaklı ihtiyaç fazlası enerjinin artması ile emre amadelik konusunun daha fazla öne çıkacağını söyledi

27 Aralık 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Enerji Depolama Endüstrileri Derneği (EDEDER) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi” açılışında yaptığı konuşmada, depolamalı enerji santrallerinin Türkiye’nin enerji hedefleri açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.

Zafer Demircan Türkiye’nin belirlediği yeni enerji stratejilerinde, enerji arzını çeşitlendirmenin öne çıktığını hatırlatırken, bu stratejide de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sistem entegrasyonunun maksimum seviyeye çıkarılmasının amaçlandığının altını çizdi.

Bu amaç doğrultusunda altyapı, iletim ve dağıtım şebekelerinin de güçlendirilerek modernize edilmesi gerekmek ile birlikte depolama teknolojilerinin önemine değinen Demircan, yenilenebilir enerji kaynaklarının sistem entegrasyonunun artmasının ile birlikte oluşacak ihtiyaç fazlası enerjinin bir şekilde depolanarak emre amadeliğin sağlanması ihtiyacının artacağına burgu yaptı.

EDEDER Başkanı Can Tokcan‘da konuşmasında Türkiye’de halihazırda önlisans sağlamış depolamalı projelerin güncel durumunun paylaşırken, bu yatırımlarda kullanılacak depolama birimlerinin ekonomik ömürleri sonrasında ortaya çıkacak geri dönüşüm ihtiyacına dikkat çekti.

Can Tokcan konuşmasında şunları kaydetti;

Türkiye uzun yıllardır enerjinin farklı alanlarında ‘bölgesel hub’ olma yolunda ciddi bir çaba harcıyor. Ülkece edindiğimiz deneyimler, hızlı hareket edebilmemiz, kararlılıkla sürdürülen kamu iradesi, yetişmiş insan kaynağımız, teknik kabiliyetlerimiz ve tüm bunları tamamlayan yenilikçi vizyonumuzda biz bu çabaların ‘enerji depolama’ alanında başarılabileceğine, Türkiye’nin öncü teknoloji üreticileri arasına çok hızlı bir şekilde başarı ile gireceğine inanıyoruz.

Depolamada şu anda alınmış olan 33 gigavatsaate yakın önlisans başvurularının tamamının yatırıma döndüğünü düşünmemiz durumunda, Depolamalı Üretim Tesislerine yönelik 10 milyar doları, ilişkili olduğu yenilenebilir santrallerle ile birlikte ise 30 Milyar Doları aşkın bir yatırım büyüklüğünden bahsediyoruz. Yine kurulacak olan Enerji Depolama Sistemleri’nin işletilmesi kadar işletim ömürleri sonunda sınırlarımız içerisinde tekrar kullanılmayı bekleyen bataryalar ile ilişkili olan 214 milyon kg’lık madenin ne şekilde değerlendirileceğinin de konuşulması gereken önemli konuların başında geldiğine inanıyoruz.

EDEDER tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen kongreye iki binden fazla sektör profesyoneli ile kamu temsilcisi katılırken, kongrede politika ve regülasyonlar, enerji yönetimi, finansman, son teknolojiler, döngüsel ekonomi, depolama sektörü paydaşları ve yerlileşme gibi farklı başlıklarda yedi ayrı oturum düzenlendi.

EDEDER’in üyelerini Batkon Batarya Kontrol Teknolojileri, İnovat Mühendislik, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Kontrol Enerji Sistemleri, Maxxen Enerji Sistemleri, Smartpulse Teknoloji, Solar Storage Enerji Tedarik, Teksan Jeneratör Elektrik, YEO Teknoloji, Storagex Enerji Depolama Teknolojileri, Solartoday, Niocycle Teknoloji, ZES Solar, Progresiva Enerji Yatırımları, Ennag Solar ve Enerjisa Müşteri Çözümleri oluşturuyor.