Deniz üstü YEKA çalıştayı gerçekleştirdi
Çalıştay 3E tarafından, TÜREB ve WindEurope işbirliği ile gerçekleştirildi
Türkiye’de kıyı ötesi rüzgar enerjisi alanında düzenlenecek ilk kapasite tahsis yarışması öncesinde 12 Temmuz 2018 günü İstanbul’da bir çalıştay düzenlendi.
Bağımsız enerji danışmanlık şirketi 3E tarafından, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği ve WindEurope işbirliği ile düzenlenen etkinliğe Türkiye rüzgar enerjisi sektörünü, finansman kuruluşlarını ve enerji kurumlarının temsilen 100’ün üzerinde sektör profesyoneli katıldı.
Katılımcılar etkinlikte uzmanlardan deniz üstü rüzgar enerjisi yatırımlarının proje süreçlerinden, finansman olanaklarına kadar farklı konulardaki sunumları dinleme ve sorularına cevap alma imkanı buldular.
”Rüzgara şimdiye kadar 10 milyar dolar yatırım yapıldı”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven 2017’nin Kasım ayında düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin açılışında (TÜREK 2017) dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın 2018’de Türkiye rüzgar enerjisi sektörünü şaşırtacak ve ”vay be” dedirtecek projeleri hayata geçireceklerini söylediğini hatırlatırken, bu vaadin gerçekleştiğini ifade etti.
Türkiye’nin 23 Ekim 2018 tarihinde offshore rüzgar enerjisi teknolojisi ile tanışacağını ayrıca yarışma ilanında yayınlanan 8 dolar-sent/kWh taban fiyatının yüksek veya düşük olup olmadığının da bu tarihte anlaşılacağını kaydetti.
Bu projenin yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırım ile hayata geçeceğini söyleyen Ataseven, rüzgar enerjisi için 1.000 MW’lık bölümü YEKA kapsamında olmak üzere 2017-2018 döneminde sağlanan 4.000 MW’a yakın yeni kapasite ile birlikte önümüzdeki yıllarda toplamda 8 milyar dolarlık yeni yatırımın yapılacağını kaydetti.
Ataseven Temmuz ayı itibari ile 7.012 MW’a ulaşmış Türkiye’nin rüzgar enerjisi gücü için şimdiye kadar gerçekleşmiş yatırım tutarının da 10 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Türkiye’nin kıyılarındaki coğrafi koşullarının Avrupa’dan farklı olduğunu söyleyen Ataseven, Kuzey Denizi kıyılarında 15-20 metre olan derinliklerin Türkiye’de 75 metreden başladığına dikkat çekerken, bunun çözümünün yüzer santral teknolojisi olabileceğini ifade etti.
”Deniz üstü YEKA’sı sürpriz oldu”
Çalıştay’da sunumların ardından TÜREB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erden, WindEurope Enerji ve İklim Değişikliği danışmanı Diletta Zeni, 3E NV CEO’su Geert Palmers ve DEME Yatırım Direktörü Herbert Jost’un katılımı ile bir müzakere bölümü gerçekleşti.
Bu bölümün açılış konuşmasını yapan TÜREB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erden, Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün 30 yıllık geçmişe sahip olduğu ve fakat özellikle 2011 yılında yapılan yarışmalar sonrasında hızlı büyüme dönemine girdiğini ve gerek proje geliştirme gerek ise yerli sanayi alanında gelişme gösterdiğini kaydetti.
Daha önce yalnızca küçük ve orta ölçekli projeler için şebeke kapasiteleri kapsamında gerçekleştirilen yarışmalara paralel olarak, son iki yıl da bu yarışmalara paralel olarak farklı bir sistem olarak YEKA yarışmalarının da gündeme geldiğini söyledi.
Daha ileriki aşamalarda beklenen offshore yarışmasının açılmasının sektör için sürpriz olduğunu ifade eden Erden başvuru süresinin çok yakın olmasının yarattığı zaman kısıtına dikkat çekerken, yatırımcıların offshore yatırımlara yönelik olarak kafalarında birçok soru olduğunun da altını çizdi.
Bu yarışmada bir önceki yarışmanın aksine başvuru için konsorsiyum şartının bulunmadığına dikkat çeken Erden, tek bir yatırımcının tek başına tüm riski üzerine alabileceği ve türbin tedarikçisi ile kendisinin anlaşabileceği bilgisini de katılımcılar ile paylaştı.