”Değişimin ertelenmesinin bedeli ağır olacak”

Küresel İnsani Gelişme Forumu’nda açıklanan BM raporunda sürdürülebilir kalkınma için acil önlemler alınması gerektiği belirtiliyor

24 Mart 2012

İstanbul’da düzenlenen Küresel İnsani Gelişme Forumu’nda açıklanan BM raporunda, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da fosil yakıtlara devlet desteğinin kaldırılması, “yeşil” istihdama yatırım yapılması ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için sosyal koruma önlemleri alınması çağrısı yapıldı.

“Değişimden Dönüşüme: Avrupa ve Orta Asya’da Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Kalkınma” adlı raporda, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da sürdürülebilir kalkınmaya geçiş yapılması gerektiği, aksi takdirde gelecekte daha ağır bir bedel ödeneceği belirtildi.

BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Direktörü Jan Kubis ve BM Kalkınma Programı Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Büro Direktörü Kori Udovicki, raporun önsözünde, “Bu değişimi ne kadar ertelersek, o kadar büyük bir bedele mal olacak” ifadelerini kullandı.

BM’ye bağlı 13 kurum tarafından desteklenen rapor; sosyal adalet, ekonomik büyüme ve çevrenin korunmasını birlikte ele alan, bütüncül bir politika uygulanması çağrısında bulundu.

Raporda; “fosil yakıtlara uygulanan teşviklerin kaldırılması, enerjinin doğru fiyatlandırılması, enerjiyi verimli kullanan teknolojilerin gelişmesini teşvik edecek, yenilenebilir enerjiyi daha çekici kılacak ve tüketim alışkanlıklarını değiştirecektir” denildi.

Raporda ayrıca, “Bölgedeki en büyük fırsatları sunan yenilenebilir enerji, geri dönüşüm, enerji verimli binalar ve sürdürülebilir ulaşım gibi sektörlere yatırım yaparak, erkek ve kadınlar için yeşil ve insana yakışır istihdam yaratılabilir” görüşlerine yer verildi.

– Raporu edinmek için burayı tıklayınız.