Danimarka İklim Eylem Planı’nı açıkladı
Planda en büyük pay rüzgar enerjisi yatırımlarının olacak
Danimarka hükümetinin 2020-2030 yıllarını kapsayan İklim Eylem Planı[1] ülke parlamentosunda büyük çoğunlukla kabul edildi.
Danimarka Enerji, İklim ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan plan ülkenin sera gazı emisyonlarının 2030 yılında 1990 yılı seviyesinin %70 oranında altına inmesini, 2050 yılında ise ülkenin net sıfır emisyon değerine ulaşmasını hedefliyor.
Danimarka hükümeti bu hedefe özellikle rüzgâr enerjisi alanında önemli projeleri hayata geçirerek ulaşmayı planlıyor.
Plana göre Danimarka kıyılarında 3 GW gücünde kıyı ötesi rüzgâr enerjisi projesi içeren yapay bir enerji adası oluşturulacak, yerleşim olmayan Bornholm adası da 2 GW güç barındıracak diğer bir enerji adasında çevrilecek.
Ayrıca ülke kıyılarında 1 GW güce sahip olacak Hesselø kıyı ötesi rüzgâr enerjisi tarlası yatırımı da hayata geçirilecek.
Kurulacak iki adanın proje fizibilite çalışmalarının 2022 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Hesselø kıyı ötesi rüzgâr projesi için ise belirlenmiş bir takvim yok.
Bu santrallerde üretilecek elektriğin ise Power-to-X teknolojileri kullanılarak havacılık ve sanayide kullanılması, ayrıca komşu ülkelere satılması planlanıyor.
Bunlar dışında yeni rüzgâr yatırımları için 2020-2021’de kapasite tahsis yarışmaları da düzenlenecek. Açık eksiltme usulü düzenlenecek yarışmalarda teklifler için üst sınır Megavat-saat başına 250 Danimarka Kronu (33,52 Avro) olacak. Bu projelere ayrılacak destek bütçesi de 600 milyon Danimarka Kronu olacak.
Danimarka yönetimi atılacak bu adımlar ile 2027’de elektrik tüketiminin tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olmasını ve sera gazı emisyonlarının 1990 yılının %70 oranında altında olmasını hedefliyor.
Elektrikli araçlar, enerji verimliliği ve biyogaz kullanımı artırılacak
Bununla birlikte fuel-oil veya gazlı kazanların kullanımı yasaklanacak, bunların yerlerine de ısı pompaları ve yeşil bölgesel ısıtma sistemlerinin tercih edilmesi gerekecek.
Daha fazla elektrikli araç şarj istasyonları kurulması, sanayide enerji verimliliği uygulamalarının ve yeşil elektrik ile biyogaz kullanımının artırılması da planda yer alan hedefler arasında.
Avrupa Birliği istatistik idaresi Eurostat verilerine göre Danimarka’nın 1990 yılında 72,6 milyon ton CO2 eşdeğeri olan sera gazı emisyonları, 2018 yılında 51,3 milyon ton CO2 eşdeğeri seviyesine gerilemişti. Ülkenin Avrupa Birliği’nin toplam emisyonlarındaki payı ise %1,3.
[1] Klimaaftale for energi og industri mv. 2020