Daha az plastik, daha çok yaşam
WWF-Türkiye yaban hayatı üzerindeki plastik riskine dikkat çekti
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısı ile yapılan açıklamada plastik atıkların yaban hayatına etkisine dikkat çekildi.
Sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamanın öneminin vurgulandığı açıklamada denizlerdeki yaban hayatına insanlar tarafından verilen zararın yüzde 90’ının plastik kaynaklı olduğunun altı çizildi.
Dünyada 700 deniz canlısı türünün plastik tehdidiyle karşı karşıya olduğu bildirilen açıklamada canlıların plastik atıklara dolanıp yaralanabildikleri, bu atıkları yutabildikleri ve plastik kirliliği nedeniyle mikrop kapabildiği ifade edildi.
Açıklamada şu bilgiler verildi;
”Deniz kuşlarının midesinde 1960 yılında yüzde 5 oranında plastik vardı. Bugün bu oran yüzde 90’ken, 2050 yılında yüzde 99’a çıkabileceği öngörülüyor. Akdeniz’deki 60 balık türü de plastik mağduru. Bu gidişle, 2050 yılında denizlerimizde balıktan çok plastik atık olabilir.
Deniz kaplumbağası türleri de plastik atıklardan etkileniyor. İribaş deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) yüzde 35’inin sindirim sisteminde plastik atıklar bulunuyor. Deniz kaplumbağaları plastik poşetleri deniz anası zannederek yedikleri için ölebiliyor.
Plastik atıklar diğer ortamlardaki yabani hayvanlar tarafından da yiyecek zannedilerek yenebiliyor. Bu durum, hem sindirim sistemi problemlerine yol açıyor hem de yalancı tokluk hissi yaratarak canlıların besinsizlikten ölmesine sebep oluyor. Ayrıca, plastik atıkların içerdiği kimyasallar zehirlenmelere ve hastalıklara da yol açabiliyor.
Yaşama ve üreme alanlarını kaplayan plastik atıklar, doğal alanlarda tahribata neden oluyor. Yakıldığı takdirde toksik maddelerin havaya karışmasına neden oluyor. Özellikle martılar, ayılar ve sırtlanlar gibi çöplüklerden beslenen, geniş diyete sahip hayvanlar icin plastik atıklar büyük bir tehlike oluşturuyor.”
Son 48 yılda omurgalı hayvan türlerinin yüzde 50 oranında azaldığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi;
”Bugün, yeryüzünde 7 milyarın üzerinde insan yaşıyor. 2050 yılında bu sayının 10 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. Hızla artan nüfus, iyi planlanmamış yapılaşma, doğal alanların bozulması, yasa dışı avcılık ve ticaret, doğal hayatın dengesini bozuyor ve canlı türleri bir yok oluşa doğru sürükleniyor. Biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor.”
Açıklamada ayrıca WWF-Türkiye’nin tek kullanımlık plastik atıkların doğa üzerindeki etkisine dikkat çekmek için başlattığı 1 Güzel Hareket projesine www.1guzelhareket.org adresi üzerinden katılınılabileceği bilgisi verildi.