Dağıtım varlıklarının tesisine yönelik metodoloji güncellendi
Metodoloji kapasite yetersizliği durumundaki ek yatırımlara yönelik usul ve esasları içeriyor

Gerçek veya Tüzel Kişiler Tarafından Dağıtım Varlıklarının Tesis Edilmesi ve Geri Ödeme Metodolojisi Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.[1]
Metodoloji, dağıtım sistemine yeni üretim ve tüketim tesisi bağlanması veya mevcut tesisler için güç artışı taleplerinin bulunmasına karşın kapasite yetersizliği yaşanan durumlarda, gerekli yatırımın dağıtım şirketi adına talepte bulunan gerçek kişiler tarafından teknik standartlara uygun olarak yapıması ile birlikte yeterli finansmanın mevcut olmadığı durumlarda finanse edilebilmesine yönelik usul ve esasları düzenliyor.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile 23 Eylül 2014 tarihli Kullanıcı Tarafından Dağıtım Varlıklarının Tesis Edilmesi Metodolojisi ise yürürlükten kaldırıldı.
Düzenlemeye eklenen Geçici 1’inci maddeye göre bugün itibarıyla, dağıtım şirketi tarafından geri ödemeye ilişkin yazılı olarak bildirimde bulunulmamış tesislerin geri ödemeye esas bedel hesabı, yayımlanan bu Metodoloji ile yeniden yapılacak, önceki metodoloji ile belirlenen bedel ile yeni hesaplanan bedel karşılaştırılarak yüksek olan bedel ödenecek.
Ayrıca düzenlemeye eklenen Geçici 2’inci maddeye göre de 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal kararında yer alan illerde, afetzede vatandaşlar için dağıtım şirketi adına kamu kurum veya kuruluşları tarafından tesis edilen dağıtım varlıklarının geri ödemesi, fiili olarak geri ödemenin başlamamış olması koşuluyla bu Metodoloji kapsamında yeniden hesaplanacak.
Bu ödemede de, Geçici 1’inci madde kapsamında olduğu gibi yüksek olan bedel esas alınacak. Bununla birlikte geri ödemelerde Geçici 1’inci maddede belirtilen “yazılı olarak bildirimde bulunulmamış olması” şartı aranmayacak.