Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘’Sinop NES projesinde arzu ettiğimiz noktada değiliz’’

Erdoğan Sinop NES projesinde maliyet ve takvim açısından başlangıçtakinden farklı noktada olunduğunu söyledi

1 Temmuz 2019

Erdoğan Sinop NES projesinde maliyet ve takvim açısından başlangıçtakinden farklı noktada olunduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Japonya ziyareti sırasında Nikkei Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Sinop’ta yapılması planlanan nükleer enerji santrali projesinde istenilen noktada olunmadığını söyledi.

Ajans tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a proje ile ilgili yönetilen soruda fizibilite çalışmalarının, projenin maliyetinin ilk tahminden iki kat fazla olduğunu gösterdiği ve Japonya destekli projenin durdurulduğunu ifade edilirken, Erdoğan’ın Japonya’nın Türkiye’de nükleer santral yatırımının yerine hangi sektör ve türlerdeki altyapı projelerinde yer almasını görmek istediği soruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise cevabında projede arzu edilen noktada olunmadığını doğrularken, hazırlanan fizibilite çalışmasının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili diğer kuruluşlar tarafından detaylı olarak incelediğini ve hem proje maliyeti hem de takvim açısından başlangıçtaki anlaşma ile uygun olmayan bir resim ile karşılaşıldığını ifade etti.

Erdoğan Sinop NES projesinin arzu edilen şekilde ilerlememesinin üzücü olmak ile beraber Japonya ile enerji alanındaki işbirliğini nükleer enerji ile sınırlı tutmadıklarını belirtirken, Türkiye ile Japonya’nın temiz kömür, yenilenebilir enerji, Ar-Ge çalışmaları, insan kaynağı geliştirme ve ulaştırma projeleri alanında çalışabileceklerini kaydetti.

2013’te anlaşma imzalanmıştı

Türkiye ile Japonya arasında 3 Mayıs 2013 tarihinde Sinop’ta toplamda 4.480 MW güce sahip 4 reaktörden oluşacak nükleer enerji santrali inşa edilmesi için anlaşma imzalanmıştı.

Projeyi Japon Mitsubishi Heavy Industries, Itochu Corporation ve Fransız GDF Suez (Engie) beraber inşa edecekti. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında ise Itochu kurlardaki değişikliğin projenin maliyetini iki kat arttırdığı gerekçesi ile projeden çekilmişti.

Anlaşmaya göre, geçtiğimiz Temmuz ayında kapatılarak EÜAŞ’a devredilen TETAŞ, santralde üretilecek elektriğe kilovat-saat başına yakıt hariç 10,83 ABD Doları-sent ödeyecekti.

Santralin inşasına 2017 yılında başlanması, ilk reaktörün de 2023 yılında devreye alınması hedefleniyordu.