CSUN Türkiye’deki fabrikasının resmi açılışını yaptı
CSUN fabrika ile Avrupa’daki ilk Çinli üretici oldu
Çinli güneş panel üreticisi China Sunergy ile yerli Seul Enerji Yatırım şirketi ortaklığı ile İstanbul, Tuzla’da hayata geçirilen CSUN Eurasia Güneş Panelleri Üretim Tesisi’nin resmi açılış töreni yapıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada fabrikanın Türkiye’de hücre üretimi gerçekleştirecek ilk güneş enerjisi fabrikası olduğunu söylerken bunun önemine vurgu yaptı.
Bakan Yıldız konuşmasında ayrıca Türkiye’nin ilk etapta güneş enerjisinde 600 MW’ı lisansslı yatırımlar olmak üzere, 3.000 MW’lık kurulu güce ulaşabileceğini öngördüklerini kaydetti.
İhracat hedefi 200 milyon dolar
CSUN Enerji Yatırım CEO’su Egemen Seymen ise yaptığı açıklamada tesisin 50 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçtiğini ve tesisin üretiminin yüzde 90-95 oranında Avrupa pazarına ihraç edilmesinin hedeflendiği bilgisini verdi. Egemen Seymen 2013 için yıllık ihracat hedefinin düşük olmak ile birlikte bunun mevcut hız ile 200 milyon dolara ulaşabileceğini sözlerine ekledi.
Ocak ayında devreye giren fabrika’nın halihazırda 100 MW’lık hücre, 175 MW’lık da modül üretim kapasitesi bulunurken, tesisin modül üretim kapasitesinin Haziran sonunda 300 MW’a çıkması öngörülüyor.
CSUN Avrupa’daki ilk Çinli üretici oldu
CSUN Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Cai ise Nisan ayında şirketinin 2012’nin son çeyreğinde aldığı finansal sonuçları açıkladığı konferans görüşmede Türkiye yatırımlarının kendilerini Avrupa’daki ilk ve tek Çinli güneş paneli üreticisi yaptığına vurgu yaparken, fabrikanın aynı zamanda ABD ve Avrupa’da oluşabilecek anti-damping vergilerine karşı tampon görevi göreceğini söylemişti.
Teşvikler kar marjlarını Çin’den daha yükseğe çıkarıyor
Cai bir soru üzerine ise yaptıkları maliyet analizlerinde Türkiye’deki üretim maliyetlerinin Çin’e göre watt başına 2 ila 3 dolar-sent üzerinde olacağını kaydederken, yerli üretime sağlanan teşvikler sayesinde ise kar marjlarının Çin’den daha yüksek olacağını ifade etmişti.
Cai aynı toplantıda ayrıca yılın ilk yarısında, toplam satışlarının yüzde 60’ını oluşturan Avrupa pazarına Çin’den sevkiyat yapmaya devam edeceklerini, yılın ikinci yarısında ise bu sevkiyatların Türkiye’den yapılmaya başlaması ile devreye girebilecek anti-damping uygulamalarına karşı hazırlıklı olacaklarınıkaydetmişti.
Üretimdeki yerli ekipman oranı yükselecek
China Sunergy Kurulu Başkanı Stephen Cai Ocak ayında yatırım ile ilgili yapılan resmi açıklamada Türkiye güneş enerjisi pazarının oldukça yeni bir pazar olmasına karşın, bu pazarda ilk harekete geçen firma olarak ve yerel olmalarının getirdiği maliyet rekabeti ile Türkiye pazarında avantajlı durumda olacaklarını söylemişti. Stephen Cai açıklamasında ayrıca China Sunergy’nin yerli ortağı Seul Enerji Yatırımları ile güneş enerjisi projeleri geliştirmek ile de ilgileneceği bilgisini vermişti.
Fabrikanın devreye girmesi ile ilgili CSUN’dan yapılan resmi açıklamada ise şirketin Türkiye’deki müşterilerinin daha yüksek alım garantilerinden yararlanabilmesi için yılın son çeyreğinde üretimindeki yerli ekipman oranını artıracağı kaydedildi.