”Çözüm yeşil ekonomi ve çevreci girişimlerde”
OMEGA projesini geliştiren ABD’li bilim insanı Dr. Jonathan Trent Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı
Deniz biyolojisi ve biyoyakıt üretimi alanlarında yaptığı çalışmalar ile tanınan Dr. Jonathan Trent, 19 Aralık 2017 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı.
2013 yılından beri düzenlenen ”Boğaziçi Lectures” serisinin 2017 yılındaki son konuşmasını gerçekleştiren ABD’li bilim insanının konuşmasının başlığı ‘’Dünya, Mars ve OMEGA’’ idi.
Dr. Jonathan Trent konuşmasında 7.4 milyarın insanın yaşadığı gezegenimizin iklim değişikliği, artan nüfus ve hızlı şehirleşme ile birlikte Su-Enerji-Gıda döngüsünün bozulduğuna ve kaynakların hızla tükendiğine dikkat çekti.
Dr.Trent 4.5 milyar yıl önce hayatın başladığı gezegenimizde, Homo Sapiens olarak adlandırılan insan türünün 200 bin yıldır var olduğunu ve bu sürenin 180 bin yıllık kısmını çoğunlukla avcılık ve toplayıcılıkla uğraştığına, bilgisayar çağına ise henüz 70-80 yıl önce geçtiğine dikkat çekti.
Endüstriyel çağa geçişle birlikte iklim değişikliği, nüfus artışı, köylerden şehirlere olan yoğun göçle yaşanan hızlı şehirleşme, yaşam biçimlerimiz gibi faktörlerin su, enerji ve gıda kaynaklarımızı yok etmekte olduğunun altını çizen Dr. Trent iklim değişikliğinin özellikle Tibet gibi dünyanın en verimli, sulak, gıda ve enerji açısından en zengin bölgelerini tehdit ettiğine işaret ederek göstergelere göre yaklaşık 200 sene içinde Tibet Platosu’nun yok olacağını söyledi.
2060 yılında çok daha kötümser bir tabloyla karşılaşılacağı öngörüsünde bulunan Dr.Trent, bu süreçte NASA’nın çalışmaları başta olmak üzere insanoğlunun farklı gezegenlerde yeni bir hayat kurma arayışına girdiğini anlattı.
Mars’ta yaşamı merak eden insanoğlu için bugün son derece astronomik maliyetli geziler düzenlediğine işaret eden Jonathan Trent, NASA’nın Mars gezegeninde incelemelerde bulunan kaşif robotu Curiosity‘den gelen bulgulara bakıldığında Mars’ın -60 derecelere varan soğuk iklimi, kaya ve tozdan oluşan dış yüzeyiyle insan türünün yaşaması açısından uygun bir seçenek olmadığını belirtti.
Mars yolculuklarına harcanan astronomik rakamlarla dünyanın artan sorunlarına farklı çözümler bulunabileceğine dikkat çeken Dr. Trent, bu kapsamda geliştirmiş olduğu OMEGA Küresel İnisiyatifi ve Eco-nomic Çiftlik adlı projelerinden bahsetti.
Dr. Trent, Türkiye’nin bereketli toprakları ve üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak OMEGA projesi için ideal bir konumda olduğundan da bahsederek, önümüzdeki süreçte Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ile bu çerçevede ortak çalışmalar yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Jonathan Trent tarafından geliştirilen ve NASA’da 2009-2012 yılları arasında yürütülen OMEGA (Offshore Membrane Enclosure for Growing Algae – Yosun Yetiştirme İçin Kıyı Ötesi Zar Koruması) projesi ile güneş, karbon dioksit ve atık suların kullanılarak havacılıkta kullanılabilecek biyoyakıt, gübre ve hayvan yemi üretilmesi hedefleniyordu.