COP25 hayal kırıklığı ile son buldu

Birçok önemli konu COP26’ya ertelendi

16 Aralık 2019

İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı (COP25), belirlenen takvimden iki gün sonra 15 Aralık 2019 günü sonlandı.

Özellikle uluslararası karbon piyasaları oluşturulması ile iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine en hızlı ve şiddetli şekilde maruz kalacak olan gelişmekte ve en az gelişmiş ülkelere finans desteği artırılması konusunda zirvede ilerleme sağlanamaması hayal kırıklığı yarattı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesaj ile hayal kırıklığını paylaşırken, önemli bir fırsatın kaçırıldığını kaydetti.

 

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan açıklamada ise Paris Anlaşması’ndakj 6’ıncı madde üzerinde uzlaşılamamasının ve özellikle şeffaflık konusunda ilerleme sağlanamasının büyük bir başarısızlık olduğu ifade edilirken, kimsenin geride bırakılamayacağını en savunmasız durumda olanların desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca AB ve üye ülkelerinin zaten bu alanda tüm dünya ülkeleri tarafından sağlanan destekte %40’tan fazla pay sahibi olduklarının altı çizilirken iklim finansmanı ile Paris Anlaşması hedefleri doğrultusunda büyüteceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye Cumhuriyeti İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar da Twitter üzerinden yayınladığı mesaj ile COP25’in başarısız olduğu ve kimsenin arkada bırakılmaması gerektiğini, bunun olduğu takdirde gelecekte daha fazla başarısızlık yaşanacağını ifade etti.

 

Zirvedeki gelişmelerden biri de COP25 öncesi Kosta Rika’nın öncülüğünde Kosta Rika’ın San Jose kentinde bir araya gelen 31 ülke temsilcisinin oluşturduğu çalışma grubunun, uluslararası karbon piyasalara oluşturulması üzerinde belirledikleri 11 kriteri içerek Son Jose kriterleri oldu.

Zirvede kayıp ve zarar alanındaki çalışmaları yönlendirmek üzere Santiago Ağı kurulsa da en az gelişmiş ülkelerin zararlarının gelişmiş ülkeler tarafından karşılanması veya fonlara erişimlerinin kolaylaştırılmasına yönelik gelişme sağlanamadı.

Türkiye Cumhuriyeti heyeti de COP25 zirvesinin açılış toplantısında, zirve gündeminde yer alan Ek-1 listesinden çıkma talebini müzakereler için yeterli zaman olmadığı gerekçesi ile geri çektiğini açıklamıştı.

2015 yılında düzenlenen COP21’de üzerinde mutabakat sağlanan Paris Anlaşması küresel sıcaklık artışının 2100 yılına kadar, sanayileşme öncesi döneme göre 2°C, hatta mümkünse 1,5°C ile sınırlanması hedefini içeriyor.

Bununla birlikte Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre hali hazırda küresel sıcaklık ortalaması sanayileşme öncesine göre 1,1 °C artmış durumda.