Çin’den AB’ye karbon resti

Hava yolu şirketlerinin Avrupa Birliği’nin karbon planına katılmasına izin vermeyeceğini açıklayan Çin’in AB uçuşları tehlikede

8 Şubat 2012

Radikal

Çin, yerli hava yolu şirketlerini, Avrupa Birliği’nin sera gazlarını ekonomik açıdan azaltmayı ve sınırlandırmayı amaçlayan Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS), ‘karbon planı’ uygulamasına katılmaktan men etti. ETS’ye uygun olarak ücret artışına giden veya ekstra yeni ücretler getiren Çin hava yollarının da uçuşlarının yasaklandığı karar, Çin Havayolları Birliği’nin ETS’nin ‘karbon planı’nı desteklemediklerini ve hükümetin buna karşı önlemler alacağını açıklamasının ardından geldi. Çin, planın, havayollarına yıllık 95 milyon euro ekstra maliyeti olduğunu iddia etti.

AB, 1 Ocak’ta aldığı kararda, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon emisyonunu azaltmayı amaçlayan ETS planıyla, uçuşlara yeni vergiler getirdi. Plan, Çin dışında ABD, Rusya, Kanada ve Hindistan gibi pek çok ülkeden tepki gördü. AB’nin, 2005’te başlattığı ETS, kirliliğin yüzde 3’ünden sorumlu olan hava yollarını plana dahil ediyor. AB, ETS planını uygulamayan hava yollarının üye ülkelere inişini yasaklıyor.

Çin neden karşı?

– Çin’in iddiasına göre karbon vergisinin maliyeti yıllık 95 milyon euro.

– Çinli uçaklar sadece AB hava sahası için değil tüm uçuş için vergi ödeyecek.

– Yani toplam mesafesi 8.000 km olan bir Pekin-Londra seferinin sadece 1.500 Km’lik bölümü AB hava sahasındayken tüm mesafe baz alınacak.

– ETS’den gelecek milyarlarca dolarlık geliri gelişmiş ülkeler kullanacak.

– 16 Çin hava yolu şirketinin AB’ye uçuş hakkı var, 11 şirket sefer yapıyor.

– Air China, China Southern Airlines ve China Eastern’e zarar verecek.

ETS nedir?

Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), Avrupa Birliği hava sahasına giren uçakların karbon salım miktarına bağlı olarak belli bir harç ödemesini öngörüyor. Uygulama 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi. Uygulamaya sadece Çin değil ABD ve Kanada’da tepki gösteriyor.