Çin fildişi ticaretini yasaklıyor
Yasak her yıl binlerce filin hayatının kurtulmasını sağlayacak
Çin hükümeti fildişi ticaretinin 2017 yılında tamamen yasaklanacağını duyurdu.
Çin Devlet Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre fildişi eşya üreten işletmelerin 31 Mart 2017 tarihine kadar faaliyetlerine son vermeleri ve lisanslarını iade etmeleri gerekiyor. 31 Aralık 2017 tarihinden itibaren ise ülkedeki fildişi ticareti tamamen yasa dışı gelecek, dükkanlarda veya internet üzerinden fildişi ürün satılamayacak.
Dünyanın en büyük fildişi pazarı olan Çin’in bu kararının kaçak avcılığı önemli oranda azaltması bekleniyor. Bazı tahminlere göre son 10 yıl içinde 100 binden fazla fil başta Çin’den kaynaklanan talep yüzünden dişleri için katledilmiş durumda.
ABD’nin de yasak koyması bekleniyor
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından 2015 yılı Eylül ayında Çin’in yasal ve yasa dışı fildişi ticaretini tamamen engelleyeceği taahhüdünde bulunulmuş fakat belirli bir tarih bildirilmemişti
Geçen yılın Haziran ayında ise fildişi talebinde diğer büyük ülke olan ABD ve Çin arasında bu alanda yasadışı ticaretin engellenmesi için işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
ABD’nin de bu yılın ilk aylarında ülke için fildişi ticaretini yasaklaması bekleniyor.
Her 26 dakikada bir filin katledilmesine neden oluyor
Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından geçen yıl yayınlanan Büyük Fil Sayımı’nda Afrika’daki fil nüfusunun hızla azaldığına dikkat çekilmiş, azalmanın birincil nedeni olarak ise bu hayvanların dişleri için yapılan kaçak avcılık gösterilmişti.
Çalışmadaki verilere göre Afrika’daki fil sayısı 2007 ile 2014 arasında 144 bin, yani yüzde 30 oranında gerileyerek 352.271 olmuştu.
Avrupalı ülkelerin kolonizasyonu başlamadan önce Afrika’da 20 milyon civarında filin yaşadığı tahmin ediliyor. 1979 yılında yapılan bir çalışma ise o tarihteki fil nüfusunun 1,3 milyon civarında olduğunu ortaya koymuştu.
Uluslararası fildişi ticaretinin 1989 yılında yasaklanmasına rağmen, yasağın kaçak avcılığı artırdığı gerekçesi ile bazı ülkelere sınırlı ticaret hakkı tanınmıştı.
Çin de 2008 yılında imzalanan Nesli Tehlike Altındaki Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretiyle İlgili Sözleşme (CITES) ile bazı Doğu Afrika ülkeleri ile sınırlı fildişi ticareti yapma hakkı kazanmıştı.
Bu durum ise kaçak ve yasal avcılığı belirlemedeki zorluk nedeni ile kaçak avcılığın azalmayıp artmasına neden olmuştu.