“Çin 2030’da Enerji İhtiyacını Sadece Rüzgar’dan Karşılayabilir”

Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma 2030’da bunun mümkün olabileceğini ortaya koyuyor

19 Ocak 2010

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine ve en kalabalık nüfusuna sahip gelişmekte olan bir ülke olarak Çin’in enerji talebini nasıl karşılayacağı sadece Çin’in iç sorunu mudur?

Amerikan Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Çevre Çalışmaları bölümünden Prof.Michael B.McElroy bu sorunun cevabının hayır olduğunu söylüyor ve şunları ilave ediyor; Dünya fosil yakıt kullanımından diğer yakıt türlerine nasıl geçileceği sorununa yoğunlaşmış durumda fakat dünya için esas soru Çin’in enerji üretmede hangi alternatifleri olduğu?

Prof. McElroy, Çin’in 792.5 gigavat-yıllık üretim ile ABD’den sonra en fazla elektrik üreten ikinci ülke ve ağırlıklı olarak fosil yakıtlara dayanan enerji üretimi nedeni ile atmosfere en fazla seragazı salımını yapan ülke olması nedeni ile bu sorunun cevabının çok önemli olduğunun altını çiziyor. Prof. McElroy, Harvard Üniversitesi’nin yayın organı Harvard Gazette’ye yaptığı açıklamada Harvard Üniversitesi ve Çinli Tsinghua Üniversitesi ile ortaklaşa yaptıkları bir çalışma ile Çin’in sadece rüzgar enerjisi kullanarak da enerji talebini karşılamasının mümkün olduğunu gösterdikleri ifade etti.

Çalışmalarında NASA tarafından kullanılan ve uzun dönemli hava durumu tahminleri yapılmasını sağlayan bir simülasyon programı ile Çin hükümeti tarafından rüzgar enerjisi yatırımları ile ilgili yasal düzenlemeler ve  enerji üretimi ile ilgili resmi bilgileri kullanan araştırmacılar  gerekli yatırımların yapılması halinde 2030 yılında Çin’in tüm enerji ihtiyacını yalnızca rüzgar enerjisi ile karşılamasının teorik ve finansal olarak mümkün olduğunu iddia ediyorlar.

Bunun için 0.5 milyon kilometrekarelik * bir alana 20 yıllık süreçte toplam 900 milyar dolarlık yatırımın yapılması gerektiği belirtilen çalışmada bu yatırım ile kurulacak rüzgar tarlalarındaki 1.5 MV gücündeki türbinlerin ortalama %20 verimlilikte çalışsa dahi Çin’in toplam enerji ihtiyacının yedi katını rüzgar enerjisinden üretilmesi mümkün olduğu belirtiliyor.

Prof.McElroy bu yatırım tutarının Çin’in ekonomik büyüklüğü, ortalama haftalık 1 gigavat artan enerji talebi ve bu talebe cevap verebilmek için Çin’in sürekli yeni kömür santrallerini devreye sokmak zorunda kalmasının yanında abartılı bir rakam olmadığını söyledi. Bu yatırımın yapılmaması halinde ise aynı ihtiyaca cevap verebilmek için 800 GV gücünde kömür santrallerinin kurulmasının gerektiğini ve bunun dünya için anlamının ise atmosfere yılda 3.5 gigatonluk ek karbondioksit salımı olduğunu hatırlattı. Rüzgar enerjisi Çin’in şu anki enerji talebinin yalnızca %0.4’üne cevap verebilmekte. Fakat kurulu rüzgar gücü bakımından ise Çin ABD, Almanya ve İspanya’dan sonra dünyanın dördüncü büyük ülkesi ve rüzgar enerjisi sektörünün en hızlı büyüdüğü ülke..

* Çin’in toplam yüzölüçümü 9.5 milyon kilometre kare, Türkiye’nin ise 0,78 milyon kilometre kare’dir.