”Çıkış yolu yeniden ihale veya doğal gaz ile enerji üretimi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan filtresiz termik santraller için ek süre verilmeyeceğini söyledi

3 Aralık 2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Liderler Toplantısı’na katılmak üzere gerçekleştireceği Birleşik Krallık ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda Habertürk Televizyonu’ndan Çimen Çetin‘in veto hakkını ilk kez termik santrallere ilgili baca düzenlemesi için kullanması kararında etkisinin ne olduğu, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği ve kanunun görüşülme aşamasında kaygılarını AK Parti’ye iletip iletmediği sorularını cevapladı.

Erdoğan sorulara şu şekilde cevap verdi;

”Her şeyden önce bu erteleme talebi ilk defa önümüze gelmiyor. Daha önce de bu talep geldi, bu ertelemeler yapıldı.

Ne yazıkki yüklenici firmalar maalesef buralardaki filtre çalışmalarını gerçekleştirmediler şimdi yeniden tekrar bir süre uzatımı talebinde bulunuyorlar.

Biz tabi bir şeyde kararlılığımız var. Dünyada Paris sözleşmesi ile bir süreci yaşadık, yaşıyoruz. Orada da bu iklim değişikliği ile ilgili önümüze birçok teklifler getirildi fakat bu teklifleri önümüze getirenler sözlerinde durmadı, sözlerinde durmadıkları için biz imzayı atmadık. Dedikki biz böyle bir teklifi zaten parlamentomuzdan geçiremeyiz. Kaldı ki şu an Amerika başta olmak üzere, Amerika’da bunu imzalamış değil.

Derdimiz ne? Derdimiz yenilenebilir enerji konusunda bir defa havanın kirletilmesine, insanımızın temiz havayı solumasına fırsat vermeyen bu tür kurtuluşları ila nihaye çalıştıramayız. Yapılacak olan neydi? İşte bu termik santrallerde daha başta satışındada bu filtrasyonun yapılması kaydı var, kararı var.

Ama siz bu karara uymazsanız, siz çok daha fazla para kazanacaksınız diye halkımızın zehirlenmesine fırsat veremeyiz. Onun için de bu yıl sonu itibari ile zaten süre doluyor ve bu yıl sonuna kadar kendileri ne gibi adımlar atarlar bilemem. Biz şu an itibari ile 2022 sonuna kadar bu işe fırsat verelim, buna imkan verelim böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değildi. Çünkü bir tarafta halkım var bir tarafta da buradaki sermaye var. Kusura bakmasınlar biz bu adımı attık büyük ihtimalle bu yeniden bir ihaleye gider başka bu işin çıkışı yoktur.

O dönemde de aynı şeyler hep gündemimizde oldu bunları hep söyledik konuştuk kendileri ile görüşmelerimiz oldu

Eğer bu bacaklara bu modern anlamda filtreleri yerleştirmezseniz bu işin süresi hemen annda kısıtlanır. Tabi verilen sözler ne demek; Tabiki biz de bunu yapıyoruz, biz de insanımızı, düşünüyoruz çevreyi düşünüyoruz, vesaire…

Ama ne yazıkki çevre noktasında bu verdikleri sözü tutmadılar. Şimdi de kendileri ile görüştüğümüzde partikül değerleri düşürdük, şöyle oldu, böyle oldu hala bunları konuşuyorlar.

Kardeşim istediğin kadar düşürdüm de, ben şu an burada halkıma bakıyorum. Halkım diyorki; ”Biz burada hava kirliliğinden yaşamaktan sıkıntı çekiyoruz.” İş bitmiştir. Buradaki kararın vericisi birinci derecede halkımdır. Bu noktaya tabi süre bitmek üzereyken geldik. Kendileri de buna uymadılar. Uymadıkları için benim bunu tekrar meclise göndermekten başka zaten adil olarak hiçbir çarem olamazdı.

Şimdi yapılacak iş gerekli müzakereler tartışmalar yapılır. Bundan sonra da büyük ihtimalle de bunun yolu yeniden bir ihaledir veyahutta bizim zaten doğalgaz noktasında konusunda sıkıntım yoktur, Hemen oraya doğalgazı getirebiliriz. Doğalgazlarla da buradaki enerji ihtiyacımızı gideririz.

İstihdam noktasında bazı sıkıntılar yaşanabilir. İstihdam noktasındaki bu sıkıntıyı da çok daha farklı bir yolla inşallah oradan kaldırırız.”

 

Kanun önerisi 7 yatırımcının 13 santralini ilgilendiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan 1 Kasım 2019 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada düzenlemeden Türkiye elektrik üretiminde %17-18 düzeyinde pay sahibi olan, toplam kurulu güçleri 9.077 MW olan 13 santrali ilgilendirdiğini, yasa geçmediği takdirde toplam kurulu güçleri 8.300 MW olan 10 santralin üretimi durdurma ihtimali olduğu bilgisini vermişti.

Düzenlemeden EÜAŞ dışında yararlanacak şirketler ve santraller şu şekilde olacaktı;

Bereket Enerji; Çatalağzı Termik Santrali ve Yatağan Termik Santrali,
Ciner Enerji; Çayırhan Park Termik Santrali,
Çelikler Holding; Afşin Elbistan A, Seyitömer Termik Santrali, Tunçbilek Termik Santrali, Orhaneli Termik Santrali,
Konya Şeker Enerji; Kangal Termik Santrali, Soma Termik Santrali
Limak Enerji ve İçtaş Enerji Ortaklığı; Kemerköy Termik Santrali, Yeniköy Termik Santrali.