Çevre sorunları Çin’in enerji politikasının merkezinde olacak
Çin yönetimi çevre sorunlarının üstesinden gelmek için özellikle yenilenebilir enerji alanında agresif adımlar atılacağını açıkladı
Çin yönetiminin ülkedeki kömür tüketiminden kaynaklanan çevresel sorunlar ile mücadele için hızlandırılmış ve agresif adımlar atacağı, bu hedefin de Çin’in bu yılki enerji politikasının temelini oluşturacağı açıklandı.
Çin hükümet başkanı Li Keqiang geçen hafta gerçekleşen Çin yeni yılının ilk parlamento oturumunda yaptığı konuşmada çevre kirliliğinin halkın yaşam kalitesini mahvettiğini söylerken, ülkesinin ana alanlarındaki kömür tüketimi artışını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Aynı oturum öncesi sunulan Çin Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu’nun 2015 yılı raporunda ise bu hedef doğrultusunda atılacak adımlar yer aldı.
Rapora göre özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde enerji yoğun projeler katı şekilde denetlenecek, kömür kullanımı yerine doğal gaz gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanılması için gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek. Yenilenebilir enerji kapasitesinin ve kullanımının artırılması için de agresif politikalar uygulanacak.
Yoğun kömür tüketimi gerçekleştiren çelik ve çimento sektöründeki aşırı kapasite sorunu çözmek için ise sektördeki birleşmeleri ve eski üretim tesislerinin kapatılmasını teşvik edecek uygulamalar devreye alınacak.
Çin yönetimi enerji verimliliği alanında atılacak adımlar ile de enerji yoğunluğu oranını bu yıl yüzde 3,1 oranında geriletmeyi hedefliyor.
Çin enerji yönetiminin bir numaralı ismi olan, Çin Enerji İdaresi Başkanı Nur Bekri ise Çin’in bu yılki enerji politikasının temelinde verimlilik artışı ve kömür için uygulanacak çevre standartlarının olacağını söyledi.
Bekri Çin’in 2020 yılı için rüzgar enerjisinde 200 GW, güneş enerjisinde ise 100 GW’lık kurulu güç hedeflediğini de hatırlattı.
Çin’in 2014 yılı sonu itibari ile rüzgar enerjisi gücü 95,8 GW güneş elektriğinde ise 26,5 GW seviyesine ulaşmıştı.
Nur Bekri Çin’in kömür gazı ve kaya gazı dahil olmak üzere doğal gaz üretim kapasitesini ise aynı yıl yıllık 245 milyar metreküp seviyesine çıkarmayı hedeflediğini de kaydetti.
Dünya kömür tüketiminin yaklaşık olarak yarısını tek başına gerçekleştiren Çin’de yaşanan hava kirliliği özellikle kış aylarında insan sağlığını ciddi oranda tehdit etmeye başlamış durumda.