”Çevre meselesini külfet olarak görmememiz lazım”

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya IWES 2012 – 4. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi açılış töreninde bir konuşma yaptı.

16 Kasım 2012

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen IWES 2012 – 4. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi düzenlenen bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı.

Törende konuşan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, çevre meselesini bir zorunluluk ve külfet olarak değil, insan olarak toplum olarak varlığımızın ve bekamızın önemli bir parçası olarak görmemiz gerektiğini söyledi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Türkiye’nin Avrupa Birliği Çevre Faslı ile 2023 yılına kadar 58 milyar avroluk yatırım gerçekleştirmesi gerekirken bu yatırımların 33 milyar avroluk kısmının ise atıklarla ilgili olduğunu söyledi.

Erol Kaya konuşmasında 2011 yılında Türkiye’de merkezi hükümet ve yerel yönetimlerce çevre alanında 4 milyar 206 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirildiği ve Türkiye’nin AB’nin çevre faslının yüzde 60’ını tamamladığı bilgisini verdi.

Erol Kaya yapılan bu yatırımlar ile Türkiye’nin katı atık sorununun nüfusun yüzde 76’i için çözüldüğünü ifade ederken, İstanbul’da ise bu oranın yüzde 100’e yakın olduğunu sözlerine ekledi.

Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak ise törende yaptığı konuşmada, IWES 2012 ile ülkemizin atık sorunlarına çözümler üretileceği faydalı işbirliklerinin gerçekleştirileceği bir ortam yarattıklarını söyledi. Hurda atık, geri dönüşüm nihai yok etme demek olmadığını belirten Bulak şöyle konuştu:

“Kentlerin büyük çoğunluğu atık yönetiminde mevcut düzenlemelerin etkin olmayışı, organizasyon ve planlama hakkında bilgi noksanlığı ve finansal kısıtlamalardan dolayı sorunlar yaşamaktadır. Çağdaş şehirler toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek atık yönetimi sistemlerine geçmişlerdir. Avrupa Birliğine uyum açısından Türkiye’nin en sorunlu alanlarından başında çevre gelmektedir. AB müktesebatı ile uyum sağlanması amacıyla AB’nin mali ve teknik desteği ile çeşitli projeler yürütülerek önemli mesafeler kaydedilmiştir. Türkiye’de hurdanın atık, geri dönüşümün nihai yok etme olmadığı anlaşılmalıdır. Atıklar uygun şekilde değerlendirilemediği takdirde kaybolan büyük bir ekonomik değerdir. Atıkların yüzde 60 – 70 oranında kısmı geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabilir. Türkiye stratejilerini eyleme dönüştürmekte, uygulama kalitesini giderek artırmaktadır. Türkiye’nin çevre ve atık yönetimi konularında ihtiyaç duyduğu projelerin hayata geçirilmesi konusunda yerli ve yabancı yatırımcı, sanayici, akademisyen, finans kurumları, bakanlık, yerel yönetimler ve ilgili birimler bir araya gelerek gerçekleştirmek zorundadır.”