Çeşme plastik kirliliğini iki yılda % 30 düşürme taahhüdü verdi

İzmir en geç 2030’a kadar doğaya plastik kirliliği yaratmayacak

30 Temmuz 2020

Çeşme Belediyesi, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından başlatılan Plastik Atıksız Şehirler Ağı (Plastik Smart Cities) programına katılan İzmir’de uygulamaların başlayacağı pilot ilçe olarak seçildi.

WWF-Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre belediyenin programa katılması dolayısı ile 27 Temmuz 2020 günü Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran ile WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar’ın katılımı ile protokol imzalandı.

Protokol kapsamında Çeşme’de gerçekleşen plastik kirliliğinin iki yıl içinde %30 oranında gerilemesi gerekiyor.

İzmir’in ise en geç 2030 olmak üzere, 2025-2030 arasındaki bir dönemde plastik kirliliğini sıfıra indirmesi gerekiyor.

Plastik kirliliği için son tarih 2030

Plastik Atıksız Şehirler Ağı (Plastik Smart Cities) platformuna üye olan şehirlerin 2030 yılına kadar doğaya plastik atık bırakmayacağına dair bir niyet beyanı imzalaması, bunun akabinde 6 ay içinde bir eylem planı geliştirerek pilot bir bölgede iki yıl içinde plastik kirliliğini %30 oranında düşürecek uygulamalara başlaması, bu çalışmalara liderlik edecek kurum içi personel ataması ve sürdürülebilirlik raporlarının bir parçası olarak mevcut durum ve yıllık hedefleri belirleyen bir izleme planı geliştirmesi ve bunları paylaşması gerekiyor.

Türkiye Akdeniz’i en fazla kirleten ülke

WWF tarafından 2018 yılında yayınlanan “Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak” raporundaki bilgilere göre ise Türkiye Akdeniz’i en fazla kirleten ülke konumunda bulunuyor.

Bununla birlikte Akdeniz’deki kirliliğin yüzde 95’i plastik atıklardan oluşturuyor ve Akdeniz’de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunuyor.