Çatı üstü güneşte beklentiler karşılanmadı
Türkiye çatı üstü güneş elektriğine dünyada en düşük desteği sağlayan ülke haline geldi
Özellikle 2018 ve sonrası için konut ve endüstriyel çatı üstü güneş enerjisi pazarlarına odaklanan Türkiye güneş enerjisi sektörü 30 Nisan 2018 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile adeta bir şok yaşadı.
21 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile konut çatılarındaki 10 kW’a kadar ve diğer alanlardaki 1 MW’a kadar olan kurulumlardan üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin alım fiyatı olarak tek zamanlı aktif enerji bedelinin uygulanacağı hükmü getirildi.
Karar çatı üstü güneş yatırımcılarının halihazırda mevcut lisanssız elektrik üretim düzenlemeleri kapsamında 13,3 dolar-sent olarak sağladığı alım fiyatının, Türk Lirası üzerinden 3 dolar-sent seviyesinin altına inmesine neden oldu.
Doğrudan çatı üstü güneş enerjisi alanında faaliyet göstermek için kurulmuş start-up şirketi Solarçatı’nın kurucusu Utku Korkmaz, Yeşil Ekonomi’ye yaptığı açıklamada kararın Türkiye çatı üstü güneş enerjisi pazarının gelişimini ciddi şekilde tehdit ettiğini savundu.
Alım fiyatı 13,3 dolar-sentten, 3 dolar-sente düştü
Utku Korkmaz karar ile konutlarda kurulu sistemler ile şebekeye satılacak ihtiyaç fazlası elektriğin, kilovat-saat başına satış fiyatının bugünkü elektrik fiyatları 24,466 kuruş + KDV olacağını, ayrıca 10,9253 kuruş + KDV dağıtım bedeli sonrası elde edilen gelirin 14 kuruş altına, dolayısı ile bugünkü dolar kuru ile 3 dolar-sent seviyesine ineceğini kaydetti.
Konutların elektrik tüketiminin güneş enerjisi ile sağlanabildiği saatlerde ise tüketicilerin tasarruflarının kilovat-saat başına 37,12 + KDV olacağına dikkat çeken Utku Korkmaz bunun ise bu yatırımlardaki öz tüketimin oranının önemini daha da artırdığını kaydetti.
Korkmaz, bu karar ile çatı üstü güneş enerjisi yatırımlarının geri dönüş süresinin uzayacağı, çok daha pahalı hale getireceğini ve bu alandaki kurulum sayısının sınırlı kalmasına neden olabileceğini ifade etti.