Bulgaristan’da yatırımcılar mahkeme yolunda
Ülkede güneş ve rüzgar enerjilerinin alım fiyatları belirsiz süreliğine düşürüldü
Özellikle güneş enerjisi alanında çok hızlı bir yatırım sürecinin yaşandığı Bulgaristan’da devrede olan projelere sağlanan alım garantilerinin düşürülmesine yönelik bir düzenleme yürürlüğe girdi.
Karar Bulgaristan’da faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketleri EVN, Energo Pro ve CEZ şirketlerinin, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin dağıtım maliyetinin diğer kaynaklara göre çok daha yüksek olduğuna dair itirazları üzerine alındı.
Yürürlüğe giren karar mevcut güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarına sağlanan alım garantilerinin geçici olarak yüzde 5 ila 39 arasında düşürürken, uygulamanın ne zaman sonlanacağı ile ilgili olarak ise herhangi bir bilgi verilmedi.
Düzenleme kurulu gücü 200 kW’ı aşan fotovoltaik sistemler ile üretilen elektriğin alım garantilerinde 1 Temmuz – 31 Aralık 2011 tarihleri arasında devreye girenlerde yüzde 20, 1 Ocak – 30 Haziran 2012 arasında devreye girenlerde yüzde 39 ve 1 Temmuz ile 1 Eylül 2012 arasında devreye girenlerde yüzde 5’lik kesinti getiriyor.
Rüzgar enerjisi santrallerinde üretilen elektriğin alım fiyatları ise yüzde 10 oranında geriliyor.
Konu hakkında basın açıklaması yapan Bulgaristan Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Sebastian Noethlichs ise bu kararın bir çok rüzgar enerjisi projesinin iflasına neden olabileceğini söyledi. Noethlichs bu düzenlemeye karşı çıkmak için gelecek hafta Bulgaristan mahkemelerinde gerekli yasal işlemlere başlayacaklarını ayrıca Avrupa Komisyonu için ayrı bir şikayet başvurusu yapacaklarını söyledi.
Bulgaristan Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı toplantıda ayrıca rüzgar ve güneş enerjisi yatırımcılarının uluslararası fonları dahil etmeden yalnızca yerel bankalara olan borçlarının 2 milyar leva – yaklaşık 1.33 milyar dolar – olduğu bilgisini paylaştı.
2011 yılı sonunda güneş enerjisinde 134 MW’lık kurulu gücün bulunduğu Bulgaristan’da Haziran ayında sona erecek olan yüksek teşviklerden yararlanmak isteyen yatırımcıların yüksek ilgisi ile sadece bu yıl 700 MW’lık güneş enerjisi santral kurulumu gerçekleşmişti.
Bu ülkede Anel Enerji ve Epse Enerji gibi Türk şirketlerin de santral yatırımları bulunurken, fon yönetimi şirketi Crescent Capital ise Temmuz ayında bu ülkede 60 MW kurulu gücündeki bir santrali Suudi ACWA ve diğer bir fon şirketi First Reserve ile beraber satın almıştı.