”Bu Fiyatlarla Bu İş Olur”

Anel Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Çolak grubun güneş enerjisi yatırımları ve Türkiye güneş enerjisi sektörüne yönelik açıklamalarda bulundu.

11 Nisan 2011

Anel Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Çolak, Anel Grubun güneş enerjisi yatırımları ve sektöre bakışı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ender Çolak açıklamasında Anel Enerji tarafından Kıbrıs’ta yapımı devam eden 1.3 MW’lık güneş enerjisi santralinin Mayıs ayında tamamlanarak elektrik üretimine başlayacağını bildirdi.

Grup 2009 yılının Haziran ayında Kamuyu Aydınlatma Platformuna gönderdiği açıklamada Avrupa Birliği tarafından finanse edilerek KKTC elektrik işletmesine devredilecek santralin ihalesini 3 milyon 770 bin avro bedel ile kazandığını, santralin tamamlandığında yıllık 2 GWh elektrik üretimi kapasitesine sahip olacağını açıklamıştı.

Çolak bununla beraber 2010 yılının Ekim ayında yine KAP’a gönderilen açıklama ile kamuoyuna duyurulan Japon Toyota Tsusho Corporation ile olan işbirliği niyetlerinin de devam ettiğini hatırlatırken konu ile ilgili ayrıntı vermekten kaçındı.

Baymak ile konutlar için güneş enerjisi sistemleri kurulumuna yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Anel Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, bu işbirliği ile Anel tarafından üretilen güneş panellerinin Baymak kitleri ve Anel tarafından gerekli eğitim sürecinden geçirilen Baymak personelleri tarafından konutlara kurulumlarına yönelik bir iş modeli geliştirdiklerini belirtti.

Konutlarda kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin maliyetlerinin ortalama 7.000 avro, geri dönüş süresinin ise 10-12 yıl olduğunu söylene Çolak, evlerine güneş enerjisi sistemi kurmak isteyen kişilere bunu daha cazip hale getirmek için uzun vadeli ve düşük faizli finansman olanağı sağlayacaklarınıda sözlerine ekledi.

Son dönemde sektörün ana gündem maddesi olan yenilenebilir enerji yasası ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Ender Çolak, yasada alım fiyatının sektörün genel beklentisi olan 25 avrocent/kwt yerine, 13.3 avrocent/kwt olarak belirlenmesinin Türkiye’deki güneş enerjisi yatırımları engellemeyeceğini iddia etti.

Çolak sözlerine şu şekilde devam etti; “Yerli ürün ve sistemlerin kullanılması halinde artı fiyat artışlarıyla bu rakam 16,3 dolar centlere çıkıyor. Bu fiyatla bu iş yapılmaz diyenlere katılmıyorum.”

Bir yıl önce megavat başına santral kurulum maliyetinin 3.2 milyon avro seviyelerinde olduğunu söyleyen Ender Çolak, bu rakamın 2011’de 2.4 milyon avroya gerilediğini ve her yıl düşmekte olduğunu söyledi.

Türkiye’nin güneş enerjisinde kendine özgü bir çok avantajı olduğunu dile getiren Ender Çolak Türkiye’de metrekareye saatte 1.500 kilovat güneş enerjisi düştüğünü bu rakamın Avrupa ülkeleri ortalamasını 1.5 katı olduğunu ifade etti.