Boydak Holding enerjide satın almalarla büyüyor
Boydak Holding, 2 yıl sonra 1000 megavat kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Dünya – Mahmut Sabah Mobilya sektöründe 'küresel marka' olma hedefi ile yol alan Boydak Holding, enerjide de satın alma ve ortaklıklarla büyüdü. Bir yıl önce enerji sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapmak için bünyesindeki Boydak Enerji'ye kaynak aktaran holding, bazı hidroelektrik santralleri (HES) bünyesine katarak… View Article
Boydak Holding, 2 yıl sonra 1000 megavat kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.
Mobilya sektöründe 'küresel marka' olma hedefi ile yol alan Boydak Holding, enerjide de satın alma ve ortaklıklarla büyüdü. Bir yıl önce enerji sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapmak için bünyesindeki Boydak Enerji'ye kaynak aktaran holding, bazı hidroelektrik santralleri (HES) bünyesine katarak 400 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı.
Boydak Enerji, kurulu gücü ilk etapta 240 megavattan 500 megavata çıkaracak. Ayrıca 85 milyon euro yatırımla Silivri'nin Çanta mevkiinde rüzgar santralı kuran Boydak, şimdi de güneş ve jeotermal enerjisine yapılacak yatırımların planlamasını yapıyor.
Boydak Enerji, ilk olarak özelleştirme kapsamında ihalesi yapılan 14. Grup HES Özelleştirmesi ihalesini kazanmış ve bu grupta yer alan Girlevik HES (Erzincan), Bayburt HES (Bayburt), Çemişgezek HES (Tunceli) üretim portföyüne dahil etmişti.
Yatırımlarına hız veren Boydak Enerji iki yıl önce 145.11 MWe kurulu güç kapasiteli HES portföyüne sahip Nisan Elektromekanik Enerji San. ve Tic. AŞ'nin yüzde 50'sine ortak olmuş ve üretim tesislerinin bölgesel çeşitliliğini artırmıştı. Nisan Enerji bünyesinde yer alan Başak HES-6,90 MWe (Bartın), Tuna HES-38 MWe (Tokat), Umut HES-42,30 MWe (Ordu), Yaprak HES-24,70 MWe (Amasya) ise işletmeye geçmiş durumda. Karakuş HES-4,80 MWe (Tokat) ve Ege HES-28,41 MWe (Kastamonu) projelerinde geliştirme süreci devam ediyor.
Yatırımlarına ara vermeyen Boydak Enerji, Van İli Muradiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan 42 MWe kurulu gücünde iki HES'in haklarını elinde bulunduran Muradiye Elektrik Üretim AŞ'nin yüzde 70'ine ortak olarak üretim portföyünün kurulu güç kapasitesini 190 MWe seviyelerine çıkarmıştı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına da yönelen firma 45 MWe urulu güç büyüklüğündeki İstanbul Silivri'deki Çanta RES projesinin haklarına sahip olan Bora Rüzgar AŞ'yi de bünyesine katarak 234 MWe kurulu güç potansiyeline ulaşmıştı. Çanta RES'in 2013 Ocak ayı içerisinde işletmeye alınması planlanıyor.
Yatırım süreci devam eden HES ve RES'lerin tamamlanması ile 2014 yılı başlarında tüm üretim portföyünün işletmeye geçmiş olması planlanıyor. Diğer taraftan EÜAŞ özelleştirmeleri ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına da ilgi duyan Boydak Enerji, yatırımlarını bu yönde artıracak. Boydak Enerji, HES ve RES almaya devam edecek. Firma, en geç 2015'te 1 milyar dolarlık yatırımı tamamlayıp 1.000 MWe kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, holdingin enerji ve haberleşme kablosu, mobilya, demir-çelik ve ev tekstilinde istikrarlı bir üretim trendi izleyerek büyümesini sürdürdüğünü söyledi. Boydak, özellikle mobilyada “küresel marka” olma yolunda uğraş verdiklerini, enerji sektörünü ise holding için en önemli büyüme alanlarından biri olarak gördüklerini belirtti.
“Enerjiyi, geleceği olan bir sektör olarak görüyoruz” diye konuşan Boydak, “Şu anda HES ve RES olmak üzere toplam 240 megavatlık bir enerji üretim kapasitesine sahibiz. Bugüne kadar enerjiye 400 milyon doların üzerinde harcama yapıldı. Önümüzdeki dönemde bu alanda yapılacak yeni yatırımlarla miktar 1 milyar dolara, kurulu kapasite ise önce 500, sonra 1000 megavatlık bir güce ulaşacak” ifadelerini kullandı.
Enerjide temkinli olduk, fırsatları kovaladık
Memduh Boydak, enerji yatırımlarını çeşitlendirmeyi amaçladıklarını, HES'lerin dışında ilk yatırımını üzgara yapan Boydak Enerji'nin, güneş ve jeotermal enerjiyle de yakından ilgilendiğini kaydetti. “Sadece enerji üretimi ile değil, dağıtımıyla da ilgileniyoruz” ifadelerini kullanan Memduh Boydak, şöyle devam etti: “Geçmişte enerji dağıtımında özelleştirmeler oldu. Biz de katılalım istedik ancak rakamlar çok yüksekti, katılmadık. EÜAŞ özelleştirmeleri ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi duyuyoruz.
Kısa vadede inşaat ya da lisans aşamasındaki HES ve RES projeleri almak ve ortaklıklara ağırlık vermek niyetindeyiz. Boydak Enerji AŞ ilerleyen aşamalarda kendisi de güneş, jeotermal veya biyoyakıtlı projeler geliştirerek Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretim yapan sayılı enerji şirketlerinden biri olmayı hedeflemektedir.
Bu hedeflerine 2015 yılı sonunda ulaşmış olacak.” Şu sıralar yarım kalan, ya da yeni başlanacak olan projelere yoğunlaştıklarını anlatan Boydak, “1 milyar doların 400 milyon doları HES ortaklıkları ile rüzgar santralinin yapımında kullanıldı. Kalan 600 milyon dolarlık dilim ise planlaması önceden yapılan diğer enerji yatırımlarında kullanılacak” diye konuştu.
“2020'de 'küresel marka' oluyoruz”
Afrika ve Uzakdoğu'nun holdingin öncelikli pazarları arasında olduğunu da kaydeden Memduh Boydak, “150 milyon dolarlık mobilya ihracatını, birkaç yılda iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız 'küresel şirket' olmak. Rusya'da, Ukrayna'da mobilya yatırımlarımız var. Ortadoğu pazarlarına daha yakın olmak için Kuzey Irak'ta fabrika kuruyoruz. Ukrayna'daki fabrikayı geçenlerde işletmeye açtık.
Yurtdışındaki mağazalar zincirine Kiev mağazası da eklendi. Bu mağazayı, bölgede açılacak öteki mağazalar izleyecek. Ukrayna'da üretimin yanı sıra satış ağı ile de büyümek niyetindeyiz” dedi. Nijerya, Hindistan, Vietnam, Endonezya gibi ülkelerin kendilerini heyecanlandırdığını anlatan Boydak, “Markalaşmak için de çalışmalarımız devam ediyor. 'Turquality'de bizde varız” diye konuştu.
Aktif olarak 100 ülkeye ihracat yaptıklarını toplamda 120 ülkeye ihracat yapmışlıklarının olduğunu anlatan Boydak, “Bu açıdan bakarsanız 'küresel bir şirketiz' diyebiliriz. Ama tam anlamıyla bunun için, markanızı dünyada birçok yöneticinin ve tüketicilerin tanıyor olması lazım. 'Biz şimdi bu yolda ilerliyoruz' diyebilirim. Pazarın hareketli olduğu bu dönemlerde oluşan fırsatları sahip olduğumuz bilgi birikimi, yenilikçi vizyonumuz, yetenekli insan kaynağımız ve güçlü finansman yapımız ile yakalayacağımıza ve 2020 yılında küresel marka olacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.
Holdingin toplam büyümesi yüzde 19
Holdingin geçen yılı yüzde 19'luk bir büyüme ile geride bıraktığını belirten Boydak, holding bünyesinde Hes Kablo'nun yüzde 35, mobilya grubunun yüzde 25, demir çelik grubunun yüzde 25, tekstilin yüzde 20 büyüdüğünü kaydetti. Boydak, “2011'de bir önceki yıla göre 1.2 milyar lira artış sağlayarak, 5.3 milyar liralık ciro ile kapattık. Aynı yıl ihracatını bir önceki döneme göre yüzde 17'lik bir artışla 470 milyon dolara çıkaran holdingde, ihracatın ciro içindeki payı yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti” dedi.