Borusan EnBW Saros ve Kıyıköy için Vestas ile anlaştı
Vestas toplamda 210 MW’lık projeler için 55 rüzgar türbini tedarik edecek
Borusan EnBW geliştireceği iki yeni rüzgar enerjisi santrali projesinde Vestas ile türbin modeli sözleşme görüşmelerine başlamak üzere niyet mektubu imzaladığı bildirildi.
Şirketin açıklamasına göre Vestas, Çanakkale’de inşa edilecek 138 MW gücündeki Saros RES için 35 adet V150 4.0 MW türbinlerinden, Kırklareli’nde inşa edilecek Kıyıköy RES projesi için ise 20 adet V136 3.6 MW türbinlerinden sağlayacak.
Borusan EnBW Saros RES projesini 2012 yılında, Kıyıköy RES projesini ise 2017 yılında satın alma yolu ile portföyüne eklemişti.
Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur şirketten konu ile ilgili yapılan açıklamada şunları söyledi;
“Borusan faaliyet gösterdiği bütün sektörlerde Türkiye için değer yaratıyor. Enerji sektöründe de bunu yapıyoruz. Rüzgâr santrali türbin ihalesini gerçekleştirdiğimiz bu iki projenin toplam yatırım tutarı yaklaşık 240 milyon ABD Doları. Bu yatırımımıza türbin tedariki için açtığımız ihaleye ilgi yüksek oldu. Ülkemizin seçim sürecine girdiği ve döviz kurlarındaki bazı olumsuzluklara rağmen bu alanda dünyanın en önemli ve güçlü tedarikçilerinin ihalemize gösterdiği ilgi bizi fazlasıyla mutlu etti. Bu ilgi Borusan’a ve Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesidir. Yolumuza dünyanın en önemli türbin üreticilerinden Vestas ile devam etmeye karar verdik. Bu kendileri ile ilk işbirliğimiz değil. Daha önce de çok önemli yatırımlarda birlikte çalıştık. Mevcut yatırımımızda da yine en iyi ve verimli sonuçları alacağımıza inanıyoruz.”
Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla ise aynı açıklamada şunları kaydetti;
“Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirme ve rüzgâr enerjisinde sektör lideri olma vizyonuyla yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için yatırımlarımız sürüyor. Çanakkale ve Kırklareli’ndeki bu iki yeni yatırımımız tamamlandığı zaman mevcut 1.172 MW’lık portföyümüzün 705 MW’ı elektrik üretimine geçmiş olacak. Portföyümüzde geliştirmekte olduğumuz geri kalan projeleri de en kısa zamanda devreye sokmayı istiyoruz. Bu yatırımımız tamamlandığında toplam 210 MW bir kurulu güç ortaya çıkacak ve burada yılda 725 Gigavat-saat (GWh) üretim yapacağız. Bu yıllık yaklaşık 300.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılayacağımız ve yine yıllık yaklaşık 400.000 ton karbondioksit salımı azaltımı yapacağımız anlamına geliyor.”