Borusan EnBW Saros RES için finansman anlaşmalarını tamamladı
Projede kullanılacak türbinler yatırımın çevre ayak izini önemli oranda düşürecek
Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 180 milyon ABD Doları tutarında yatırım ile hayata geçecek proje için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası 80 milyon ABD Doları, Alman İhracat Finansman Ajansı (Euler Hermes) destekli olarak DZ Bank da 65 milyon ABD Doları tutarında kredi sağlayacak.
Yatırım için İş Bankası ve Garanti BBVA da toplam 65 milyon dolar tutarında ECA finansmanına yönelik banka garanti mektubu sağlayacak.
Şirket yatırımın geri kalan bölümünü ise öz kaynakları ile karşılayacak.
Borusan EnBW açıklamasında Çanakkale’nin Çan ilçesinde inşa edilecek projenin çevresel ve sosyal hassasiyetler dikkate alınarak yapılan planlamalar hakkında bilgi verilirken, biyoçeşitlilik ve teknik açıdan pek çok alanda detaylı bir Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme süreci işletildiğinin altı çizildi.
Açıklamaya göre projede kullanılacak 27 adet 5 MW güce sahip GE’nin Cypress türbinleri sayesinde Saros RES için benzer projelere göre %40 oranında daha az sayıda rüzgar türbini kullanılacak. Bu sayede daha az arazi kullanımı mümkün olacak iken aynı zamanda bu türbinlerin büyük kısmı da ağaçsız orman arazilerinde ve kullanılmayan şahıs arazilerinde inşa edilecek. Türbinlerin köylere mümkün olan en uzak mesafede konumlandırılması sayesinde de köylere yönelik ses ve gölge etkisi de azami ölçüde azaltılmış olacak.
Türbinlerin çevresinde herhangi bir kısıtlama olmayacak ve bu sayede tarım hayvancılık çalışmaları sorunsuz olarak devam edecek. Santralin inşaatı ve işletmesi sırasında da yeraltı sularına herhangi bir etki olmayacak.
Projenin inşa sürecinde kullanılacak nakliye ve ulaşım yolları da %95 oranında mevcut orman yolları ve açık araziler üzerinden bulunuyor. Bununla birlikte nakliye ve inşaat çalışmaları sırasında kullanılacak diğer yollar da köylerin içinden geçmeyecek şekilde planlandı.
267 bin tonluk karbon dioksit emisyonlarının önüne geçilecek
Santralde gerçekleştirilecek elektrik üretimi Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimini 90 milyon m3 düşürebilecek.
Bu azalış da Türkiye’nin enerji üretimi kaynaklı karbon dioksit emisyonlarının yılda 267 bin ton daha düşük olmasını ve doğaya her yıl 7,3 milyon ağacın katkısına denk fayda sağlayacak.
Türkiye’deki 200 bin hanenin yıllık elektrik tüketimine denk olacak bu üretim aynı zamanda Türkiye ekonomisine yılda 24 Milyon ABD Doları düzeyinde fayda sağlayabilecek.