Bonus’lar Temiz Bir Çevre İçin

Garanti Bankası ile Ezici Biyodizel arasında atık yağların değerlendirilerek çevreye verdiği zararın önlenmesi amacı ile anlamlı bir işbirliğine imza atıldığı açıklandı

17 Kasım 2009

Açıklamada pilot uygulamasına kısa bir süre önce başlanan çalışmada evlerden toplanan bitkisel ve hayvansal atık yağlar’ı toplayarak Ezici Biodizel’e teslim edenlerin daha önce verilmiş olan ön ödemeli Garanti kartlarına bidon başına 15 TL yüklendiği ifade edildi. Halihazırda İstanbul’da 100 apartman görevlisine 50 Kg’lık bidon dağıtıldığı ve uygulamaya geçildiği ayrıca projeye dahil olmak isteyenlerin Ezici Biodizel Alo Atık Hattı olan 0212 – 444 28 45 numaralı hattı aramaları yeterli oluyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Elvan Bilge, “Çevreci Bonus ve Ezici Biodizel işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz proje, Türkiye’de bir ilk. Projeyle çevre bilincinin yerleşmesine önemli bir katkı sağlarken, katılımcılara da çevreye gösterdikleri duyarlılık nedeniyle ek gelir imkanı yaratıyoruz. Proje kapsamında, İstanbul’da belirlenen 100 apartman görevlisine, atık yağları toplamaları için 50 kg’lık bidonlar dağıttık. Doldurup getirdikleri her bidon karşılığında, kartlarına 15 TL değerinde bonus yüklüyoruz. Apartman görevlileri, bu meblağı diledikleri herhangi bir Bonus üyesi işyerinde kullanabiliyor. Türkiye’de bulunan toplam 17.5 milyon hane, hane başına yılda 20 kg atık yağ üretiyor. Lavaboya ve çöpe dökülen 1 litre bitkisel ve hayvansal atık yağ ise yaklaşık 1 milyon litre suyu kirletebiliyor. Bu nedenle, bitkisel ve hayvansal atık yağların insanlar için zararlı olmayacak biçimde geri kazanılması önem taşıyor. İşbirliği, bireysel olarak gösterdiğimiz bilinçli ve duyarlı davranışın ne denli büyük sonuçları olacağını gösterebilmek adına son derece önemli. Garanti Bankası olarak Çevreci Bonus’la bireyleri içine alan böyle bir projeyi hayata geçirmekten dolayı son derece mutluyuz, yakın zamanda projeyi daha da yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz”   dedi.

Ezici Biodizel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici ise “Ülkemizde yılda 1.65 milyon ton bitkisel ve hayvansal yağ kullanılıyor, bunun sonucunda yaklaşık 350 bin ton atık yağ oluşuyor. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, geçtiğimiz yıl toplanabilen miktar 6.300 ton. Halen TBMM’nin gündeminde bulunan ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi’ konusuyla ilgili kanun teklifi kapsamında, 3.3 MW’lık kojenerasyon tesisi kurmak için fizibilite çalışmalarımızı tamamladık. Kanun kabul edilir edilmez, yatırımın startını vereceğiz. Ülkemizde bir ilk olacak dünya standartlarındaki tesiste, atık yağları dizel motorlarda yakarak elektrik elde edeceğiz. Atığın atığı olmaz, olmamalı. ‘Sıfır Atık’ prensibiyle, tamamen doğayla dost elektrik enerjisi elde edeceğiz. Halkımıza sesleniyoruz, temiz vir çevre, yaşanılabilir bir dünya için atık yağları çöpe ve lavaboya dökmeyin, biriktirin. 0212 – 444 28 45 Alo Atık Hattını arayın, biriktirdiğiniz yağı gelip alalım. Geleceğimize, çocuklarımıza sahip çıkalım ve apartman görevlilerimiz de bundan bir kazanç sağlasın.” dedi.