Boğaziçi Üniversitesi EERA Biyoenerji Platformu’na tam üye oldu
Üniversiteyi platformda Dr. Berat Haznedaroğlu temsil edecek
Boğaziçi Üniversitesi’nin 30 ülkede 250’den fazla üniversitenin üye olduğu ve enerji alanında Avrupa’nın en büyük araştırma topluluğu olan Avrupa Enerji Araştırma Birliği (EERA) Biyoenerji Platformu’na tam üye olarak kabul edildiği bildirildi.
Açıklamaya göre Boğaziçi Üniversitesi’nin platforma tam üye olma talebi 5 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen EERA Yürütme Kurulu toplantısında kabul edildi.
Kabul işlemi de üniversitenin biyokütle, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında gerçekleştirdiği akademik çalışmalar ve Ar-Ge faaliyetleri neticesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda verildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nin platformdaki temsilciliğini ise üniversitenin Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu üstlenecek, aynı zamanda üniversitenin kimya, kimya mühendisliği, ekonomi bölümleri ve çevre bilimleri enstitüsünden öğretim üyeleri de destek verecek.
Açıklamadaki diğer bilgilere göre Avrupa Birliği içinde daha verimli, ekonomik ve düşük karbon salımlı enerji teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik en büyük araştırma programını yürüten ve kâr amacı gütmeyen Avrupa Enerji Araştırma Birliği (EERA) 30 ülkede 250’den fazla üniversitenin katılımıyla AB’nin enerji alanındaki en büyük araştırma birliği olarak faaliyet gösteriyor.
Avrupa’da enerji alanında üniversitelerin yanı sıra aktif araştırma kuruluşlarını bünyesinde toplayan bir oluşum olan EERA, daha verimli ve daha az maliyetli düşük karbon enerji teknolojilerinin geliştirilmesi için çalışıyor ve Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar iklim-nötr bir topluluk olmasını hedefleyen Stratejik Enerji Teknolojileri Planı (SET-Plan) çerçevesinde de faaliyetler yürütüyor.
EERA’nın yürüttüğü 17 müşterek araştırma platformundan biri olan ve 2011 yılında kurulan EERA-Biyoenerji Platformu ise Avrupa Birliği biyoenerji çerçeve programı altında “Sürdürülebilir Biyokütle Üretimi”, “Termokimyasal İşlemler”, “Biyokimyasal İşlemler”, “Stabil Biyoenerji Sistemleri” ve “Sürdürülebilirlik-TeknoEkonomik Analizler-Kamuoyu Kabulü” olmak üzere toplam beş alt programda çalışmalar yapıyor.
Programa Türkiye’den TÜBİTAK, Ege Üniversitesi, İzmir Teknoloji Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, de üye olarak bulunuyor. Bununla birlikte Boğaziçi Üniversitesi programa Biyoenerji alanında üye olan tek üniversite oldu.