Boğaz Manzarasındaki İlk Türbinler

Nordex’in Tokat’ta kurulacak rüzgar santrali için siparişini aldığı türbinler deniz yoluyla Istanbul Boğazı’ndan geçti

1 Ağustos 2011

2007 yılından beri Türkiye’de faaliyet  gösteren Alman rüzgar türbini üreticisi Nordex’in Tokat’ta kurulacak rüzgar santrali için siparişini aldığı türbinler deniz yoluyla Istanbul Boğazı’ndan geçti. 16 adet N100 Gamma türbini üç parti halinde Türkiye’ye ulaştı.

Eksim Holding’e bağlı Pem Enerji A.Ş.’nin Tokat projesi için Almanya’nın Rostock kentinde üretilen türbinler deniz yoluyla Samsun limanına getirilerek buradan Anadolu’ya indirildi. 3 ayrı tarihte farklı gemilerle Türkiye’ye getirilen türbinlerin ilk kısmı 19 Mayıs 2011 günü Samsun’a vardı. Ardından Haziran ve Temmuz aylarında kalan iki geminin de gelmesi ile projeye ait rotor kanatları ve nasellerin ülkeye girişleri tamamlanmış oldu.

Türkiye’de ilk defa rüzgar türbinlerinin deniz yoluyla Boğaziçi’nden geçtiğini belirten Nordex Türkiye Genel Müdürü Ayhan Gök, “Gemilerin Istanbul Boğazı’na girişi sırasında görsel bir şölen yaşandı. Biz de bu görüntüleri an ve an fotoğraflayıp ölümsüzleştirdik.” şeklinde konuştu. Projenin bu sene sonunda tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekleyen Gök, Nordex türbinlerinin her türlü rüzgar şartına uyum sağlayabilecek şekilde geliştirilmesi sebebiyle Karadeniz Bölgesi’nde, Amasya ve Tokat’ta başlattıkları yeni projeler doğrultusunda,  İç  ve Doğu Anadolu ile birlikte Akdeniz Bölgesi’nde de projeler yapacaklarını bildirdi. Bu motivasyon doğrultusunda Nordex’in Türkiye’deki yatırımlarının süreceğini ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olmaya devam edeceklerini bildiren Ayhan Gök, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizin doğal kaynaklarını kullanarak, dışa bağımlı olmadan enerji üretmeyi ve yerli üretime katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir enerjiden yararlanmak için teknolojimizi her gün geliştiriyoruz. Büyük maliyetlerle yapılmış rüzgar yatırımlarının sorumluluklarını omuzlarında hissediyor, inandığımız ürünlerin sorunsuz çalıştığını görünce memnun oluyoruz. Bunun için emek harcamak ve yatırımcıyı memnun ettiğimizi bilmek bizi motive ediyor.”

Nordex türbinlerinin her türlü saha ve iklim tipleri için farklı türbinler önerebildiğini belirten Ayhan Gök, Türkiye’nin bir çok yerinde temiz ve yenilenebilir rüzgardan yararlanılabileceğini bu sebeple Tokat ve Amasya’da yapacakları projelerinin emsal teşkil ettiğini bildirdi. Ayhan Gök, “Düşük seviyeli rüzgar sahaları için özellikle tasarladığımız N117’yi Türkiye pazarına geçtiğimiz Şubat ayında sunduk. N117 rüzgar hızı düşük sahalarda en verimli enerjiyi üretmek için geliştirildi. N117 ileride bir çok bölgeye temiz enerji getirerek ülkemiz ekonomisine de katkıda bulunacaktır.”dedi. Nordex 2011 yıl sonu itibariyle devreye girecek 4 adet yeni projeyle toplamda 505 MW’a ulaşmış olacak.