BM’nin ada ülkeleri konferansında ana gündem iklim değişikliği olacak

İklim değişikliği bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan konferansın yine ana gündem maddesi

26 Ağustos 2014

Birleşmiş Milletler tarafından 1-4 Eylül tarihleri arasında Samoa’da üçüncü kez  ”Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Konferansı” düzenlenecek.

BM aralarında Bahamalar, Küba, Porto Riko, Papua Yeni Gine, Bahreyn, Şeyseller, Maldivler, Singapur gibi 52 ülkenin olduğu bir  tarafından ‘Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri olarak sınıflandırılıyor. Bu ülkelerin ortak özellikleri ise sınırlı kaynaklara sahip olmaları, nüfuslarının artmakta olması ve doğal felaketler ile çevresel olumsuzluklara karşı dayanıksız olmaları.

1994 ve 2005 yıllarından sonra bu sene üçüncü kez düzenlenecek olan toplantıda, daha önceki toplantılarda olduğu gibi iklim değişikliğinin bu ülkeler üzerinde etkisi önde gelen konular olacak.

Toplantıda bir araya gelecek olan ülke yönetimleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve kalkınma bankası yetkilileri bu ülkelerin iklim değişimine karşı maruz kalacakları olumsuzluklara karşı alınabilecek önlemleri tartışacak ve bir yol haritası çıkarmaya çalışacak.

Toplantı hakkında Reuters’a konuşan BM Çevre Programı üst yöneticisi Achim Steiner, küresel ısınmanın etkileri nedeni ile yükselen su seviyelerinin bu ülkelerdeki sahillerin kaybolmasına neden olduğunu, otellerin ve limanların yerlerinin değiştirilme gereğinin ortaya çıktığını söyledi.

Steiner bu ülke yönetimlerinin bu durumla başa çıkmak için balıkçılık sektörlerini geliştirmek, eko-turizme yönelmek ve dizel yakıtlar yerine rüzgâr ve güneş enerjisi kullanmak gibi projeler geliştirdiği bilgisini verdi.

Birleşmiş Milletler’in konu ile ilgili açıklamasına göre ise etkinlik sonuna kadar bölge ülkeleri, özel şirketler ve uluslararası kuruluşlar arasında ilgili sorunlara cevap verebilmek için 300’den fazla girişimin duyurulacağını söyledi.

Küresel ısınma nedeni ile oluşan buzul erimeleri deniz seviyesinin 1900 yılına göre 20 santimetre yükselmesine neden olmuş durumda. 21. yüzyıldaki yükselmenin ise 26 ila 82 santimetrelik arasında olabileceği tahmin ediliyor.