BM zirvesinde “Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” imzaya açıldı
Beyana ilk imzaları BM Genel Sekreteri ve Emine Erdoğan attı
BM 77. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan zirve kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.
Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti tarafından hazırlanan “Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” imzaya açıldı. Metne ilk imzaları BM Genel Sekreteri Guterres ile Emine Erdoğan attılar.[1]
Metin ikili görüşmenin ardından New York Türkevi binasında, düzenlenen “Dünya Ortak Evimiz: İklim Kriziyle Mücadelede Sıfır Atığın Önemi” programına katılan bazı ülke başkanlarının eşleri, çevre bakanları ve BM direktörleri tarafından da imzalandı.[2]
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017 yılında geliştirilen Sıfır Atık Projesi aynı yıl Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmıştı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre imzalanan beyanın metni şu şekilde oldu;
Paris Anlaşması ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerine ulaşmak için, sürdürülebilir atık yönetimi ve iklim değişikliği arasındaki güçlü bağı anlayarak, atık oluşumunu önleme, azaltma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım yollarını kabul ediyoruz. Sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarını hayata geçirmeyi taahhüt ediyoruz.
Sıfır atık yaklaşımını dünya çapında teşvik etmeye ve daha kapsamlı tanınması ve uygulanması için en iyi uygulamaları paylaşmaya söz veriyoruz. Ayrıca sorumlu atık üretimi ve tüketimini teşvik etmek için sıfır atık konusundaki girişim, kampanya, program, proje ve faaliyetleri desteklemeyi vadediyoruz.
Atık yönetimi konusunda benzer politikaların geliştirilmesini teşvik ederken, Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi gibi projelerden çıkarılan dersleri ve en iyi uygulamaları paylaşmayı taahhüt ediyoruz. BM üye devletlerini, BM sistemi kuruluşlarını ve sivil toplum, özel sektör, medya ve yerel yönetimlerin üyelerini, döngüsel ekonomiye küresel geçişi hızlandırmaya yardımcı olmak ve atıkların iklim değişikliği üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için stratejileri, yaklaşımları ve yanıtlarını uyumlu hale getirmeye çağırıyoruz.
[1]
[2]