BM Macaristan’daki ‘kızıl felaketi’ inceleyecek

Birleşmiş Milletler’den bir raportör, Macaristan’da bir alüminyum fabrikasında yaşanan kazanın ardından etrafa zehirli çamur yayılmasıyla meydana gelen felaketi çevreye etkileri ve insan hakları açısından inceleyecek.

6 Ekim 2012

EurActiv Türkiye

4 Ekim 2010’de bir sanayi bölgesindeki atık havuzunun yıkılması üzerine arsenik içeren ‘kızıl çamur’, Ajka kenti ve çevredeki köylere yayılmıştı.

Felaket sebebiyle 10 kişi hayatını kaybetmiş, 150 kişi hastanelik olmuştu. Çamur aynı zamanda etraftaki akarsulara da karışmıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, olayın ikinci yıldönümünde BM Özel Raportörü Calin Georgescu’nun, sudaki kimyasal ve diğer zararlı maddelerin çevreye, sanayi bölgesinde yaşayan ve çalışan insanlar üzerine etkisini incelemek için bölgeye gideceğini açıkladı.

Georgescu, yaptığı açıklamada ‘Kimyasal ve atık yönetiminin önündeki yasal ve politik engelleri inceleyecek, halkın bu zararlı maddelerin olumsuz etkisinden koruyabilecek alternatifleri araştıracağım’ dedi.

BM’den ilk kez çevre felaketleri üzerine uzman bir insan hakları temsilcisi Macaristan’ı ziyaret edecek. Felaket, Macar hükümetinin acil durum ilan etmesi ve AB’nin halkı koruma mekanizmasını devreye sokmasına yol açmıştı. MAL Alüminyum Üretim ve Ticaret Şirketi’nde bir setin yıkılmasının ardından 1.1 milyon metreküp zehirli çamur, etraftaki meskun alanlara yayılmıştı. Macaristan, olayı ülkenin yaşadığı en büyük kimyasal kaza olarak nitelemişti. Şirket, çevreye verdiği zarar sebebiyle geçtiğimiz yıl 477 milyon Euro tazminat ödemişti. Eylül ayında tesisin müdürü ve 14 çalışanı, ihmal suçlamasıyla yargılanmıştı.

Ajka’daki büyüklükte sızıntılar nadiren yaşanıyor ve Avrupa’daki nehirlerde yaşanan sınai kirlilik 1960’lardan bu yana azalmış durumda. Georgescu, altı günlük ziyaretinde temizleme ve bölgede yaşayan ve çalışanların karşılaşabileceği tehlikeleri ortadan kaldırma çalışmalarını inceleyecek.